U Županji svečano obilježen Dan policije

Slika PU_VS/Akcije/Dan policije 2018/neslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Vukovarsko-srijemska policija je jučer, 27. rujna, u Županji, obilježila Dan policije i blagdan zaštitnika policije Svetog Mihovila.

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule i nestale djelatnike PU vukovarsko-srijemske, kao i za sve, u Domovinskom ratu, stradale branitelje županjske Posavine kod Spomenika poginulim braniteljima u centru Županje. Vijenac je položio i svijeću upalio načelnik PU vukovarsko-srijemske mr.sc. Fabijan Kapular s najbližim suradnicima, a potom i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije predvođene županom vukovarsko-srijemskim Božom Galićem i Grada Županje na čelu sa zamjenikom gradonačelnika grada Županje Mladenom Dogan.

U crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja služena je misa za stradale i nestale policijske službenike, koja je imala posebnu simboliku jer je ovo euharistijsko slavlje ujedno bilo i uvođenje u službu policijskog kapelana Ivana Begović koji je preuzeo službu policijskog kapelana policijske kapelanije Svetoga Euzebia i Poliona. Kapelan Ivan Begović ujedno je i župnik Župe u Retkovcima Preslavnog imena Marijina.

Na Trgu kralja Tomislava predstavljana je policijska oprema i tehnika, kao i preventivne kampanje i projekti koje policija provodi. Pokazna vježba Interventne jedinice policije, kao kruna jučerašnjeg programa policije namijenjenog javnosti, također je imala poseban značaja jer je na koncu vježbe publika mogla svjedočiti predstavljanju i ustrojavanju Ekipe za posebne zadaće Interventne jedinice policije. Zapovjednik Interventne jedinice policije Ivan Matić je policijskim službenicima koji su zadovoljili zahtjevna testiranja uručio ambleme Ekipe za posebne zadaće. Ovu elitnu formaciju interventne policije čine posebno obučeni službenici, educirani o uporabi posebnih tehničkih sredstava, čiji angažman je opravdan i nužan u događajima u kojima se opravdano očekuje eskaliranje sigurnosne prijetnje, a od interventne policije žurno, odlučno, uspješno rješavanje situacije.

U Pastoralnom centru blaženog Alojzija Stepinca policijska uprava upriličila je svečanu akademiju.  Načelnik PU vukovarsko-srijemske je uručio zahvalnice osobama koje su svojim nesebičnim angažmanom, dugogodišnjom suradnjom, i prije svega, iskrenim prijateljstvom, zadužile zahvalnost managementa policije. Tako je prigodne zahvalnice uručio gospođi Milki Vida, radijskoj voditeljici i spikerici koja od osnutka vukovarsko-srijemske policije vodi atletske utrke Memorijala dvanaest redarstvenika; mons Tadiji Pranjiću, župniku Župe Svetog Euzebija i Poliona, koji je stao uz policijsku upravu u najtežim danima stvaranja hrvatske države, započetih nakon masakra u Borovu Selu; Upravi hrvatskih šuma Podružnici Vinkovci za pomoć u detektiranju ključnih punktova u kontroli krijumčarskih ruta, Tomi Kajkiću, carinskom službeniku zaslužnom za najveći broj pronalazaka krijumčarenih opojnih droga, cigareta i druge zabranjene robe. Također, kao zahvalu za cjelokupnu organizacijsku pomoć u aktivnostima kojima je u Županji policija obilježila svoj dan, PU vukovarsko-srijemska uručila je zahvalnicu Gradu Županji.

Najdirljiviji dio svečane akademije bilo je uručenje pohvalnica za rad policijskim službenicama i službenicima, kao i državnim službenicama i službenicima. Njih 19, istaknutih zbog iznimnih rezultata rada, iskazane posebne hrabrosti u postupanju, dragovoljnog odrađivanja zadataka u neprimjerenim uvjetima, nesebičnog pomaganja drugim kolegama u poslu, savjesnog, predanog i odgovornog odnosa prema poslu, posebno angažiranom odnosu prema građanima…od srca je zaslužilo uručenu pohvalnicu i potvrdilo kako neosporno utjelovljuje sintagmu „sigurnost i povjerenje“.



Pisane vijesti