Preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ u Iloku

  • Slika /PU_VS/Akcije/Postujte nase znakove/ilok/14 10 2021/IMG_20211014_111601.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Osnovnoj školi Julija Benešića u Iloku održan je edukativno preventivni program „Poštujte naše znakove“ s ciljem razvijanja prometne kulture kod najmlađih sudionika u prometu

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ prepoznatljiva je i dokazano učinkovita akcija, u sklopu koje Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima, sukladno smjernicama Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, kontinuirano provodi niz preventivnih i edukativnih aktivnosti s ciljem razvijanja dječje svijesti o opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa, ali i senzibilizaciji šire javnosti na važnost zaštite djece u prometu.

Poznavanje prometnih propisa i razvijena prometna kultura već kod najmlađih sudionika u prometu, pokazali su se kao ključni čimbenici koji utječu na njihovu sigurnosti. 

Stoga je danas, 14. listopada, u organizaciji Službe prevencije Ravnateljstva policije i Policijske uprave vukovarsko-srijemske te uz podršku partnera, u Osnovnoj školi Julija Benešića u Iloku proveden edukativno-preventivni program „Poštujte naše znakove“ na kojem je sudjelovalo 70 učenika prvih i drugih razreda.

Program je proveden u nekoliko posebno osmišljenih i tematski vezanih radionica prilagođenih dječjem uzrastu.

Nakon uvoda u program „Koracima malim i sigurnim po velikom svijetu prometa“, djeci je kroz prikazanu edukativno-scensku izvedbu „Znakovi za najmanje“ kazališta Smješko na jednostavan način, kroz interakciju i zanimljive situacije istaknuta važnost pravilnog ponašanja u prometu. Glavni lik predstave je semafor koji neumorno prati promet na raskrižju. Djecu upoznaje sa svojim prijateljem – dječakom Fabijanom, prometnim znakovima i pokazuje im kako oni pomažu djeci.

Po završetku predstave, posebnom nagradom nagrađen je učenik 4. razreda, Marko Kljaić za svoj videouradak „Moj tata i ja“ u kojem je, uz pomoć svog oca Gorana, prometnog policajca Postaje granične policije Ilok, predstavio svoje viđenje uloge policije u zaštiti prava i sigurnosti građana.

Potom su djeca sudjelovala u šarenom prometnom poligonu na igralištu škole, gdje su ih policajci Policijske uprave Osječko-baranjske, u sklopu prometnog poligona “Biciklirajmo zajedno”, na praktičan način naučili kako pravilno koristiti bicikl u prometu.

Vožnja mobilnim prometnim poligonom, u sklopu JUMICAR programa prometne kulture za najmlađe, posebno je oduševila sve učenike jer su imali priliku upoznati prometni svijet iz perspektive odraslih. Samostalno vozeći prilagođene autiće kroz prometni poligon, djeca su imala priliku uočiti poteškoće iz perspektive vozača, a sve u svrhu da postanu što bolji pješaci.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske asistirali su i nadzirali edukaciju o prometu, te održali radionicu “Policajac – prijatelj pomagač” i naučili djecu da im se u svakom trenutku mogu obratiti.

Po završetku programa, djeca su dobila potvrde o uspješno završenom programu prometne kulture.
 

Stranica