VIDEO: In memoriam na poginule i nestale policajce u Domovinskom ratu u obrani Vukovara

  • Slika /PU_VS/In memoriam 97 policajaca/13102021/spomenik 97 policajaca.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas, 13. listopada s posebnim pijetetom odali smo počast hrvatskim policajcima koji su prvi stali na branik Domovine na vukovarskom ratištu 1991. godine

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Svečani program kojim se ukazuju visoke počasti zaslugama policijskih službenika u obrani i stvaranju neovisne Republike Hrvatske započeo je u Marincima, na mjestu gdje su prije točno 30 godina u pokušaju proboja prema tada okupiranom gradu Vukovaru poginula desetorica policajaca – tri pripadnika ATJ Lučko, tri pripadnika SJP Slavonski Brod 'ŠAP' i četiri pripadnika Zbora narodne garde, dok su ranjena ukupno 44 hrvatska branitelja.

Podno Spomen obilježja poginulim pripadnicima ATJ Lučko, SJP PU brodsko-posavske te Zbora narodne garde, svijeće su položili predstavnici obitelji poginulih, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović sa svojim savjetnicima Josipom Ćelićem i Mladenom Markačem, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima – zapovjednikom ATJ Lučko Matom Bilobrkom i zapovjednikom zapovjedništva Specijalne policije Alenom Klabotom te načelnikom Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijanom Kapularom i načelnikom Policijske uprave brodsko-posavske Antunom Valićem, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Zlatko Zaoborni, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darko Lutring, predsjednik Udruge SJP 'ŠAP' Andrija Živković, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Stevo Culej, predsjednik Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade Zbora narodne garde „Kune“ Damir Dujić te predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Ante Ljubić.

Ponos na ulogu hrvatske policije na najtežem ratištu u Domovinskom ratu iskazao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović rekavši: „Svi možemo i trebamo biti ponosni na ulogu hrvatske policije, pogotovo u početku rata, tamo gdje je bilo najteže, u Vukovaru i okolici 1991. godine. Hrabrost koju su tada pokazali ne može se usporediti ni sa čime i zbog toga nikad ne smijemo prestati dolaziti na mjesta stradanja prvih hrvatskih redarstvenika, mladih ljudi koji su bili spremni otići, činilo se, u bitku koju ne mogu dobiti, ali upravo je na njihovoj žrtvi ta bitka i taj rat dobiven.“

Molitvu za poginule predvodio je policijski kapelan PU vukovarsko-srijemske don Ivan Begović.


Video: PU vukovarsko-srijemska

Svečanost je nastavljena u Vukovaru kod Spomen obilježja za 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara gdje je Počasni postroj Interventnih jedinica policije PU vukovarsko-srijemske i PU zagrebačke u obliku srca položio 97 bijelih „Svijeća zahvale za naš korak slobodni“ za vrijeme projekcije fotografija i čitanja imena poginulih i nestalih policajaca – 61 iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šest iz PU brodsko-posavske i četiri iz ATJ Lučko. Predstavljena je i nova zastava Policijske postaje Vukovar – zastava s 97 crvenih kockica koje simboliziraju 97 života hrvatskih policajaca položenih na ulicama opkoljenog i razrušenog Grada Vukovara u ime sna o slobodi hrvatskoga naroda.

U vječni spomen na poginule i nestale hrvatske policajce, svijeće trobojnice položili su obitelji poginulih i nestalih hrvatskih redarstvenika, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović sa svojim savjetnicima Josipom Ćelićem i Mladenom Markačem, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima – zapovjednikom ATJ Lučko Matom Bilobrkom i zapovjednikom zapovjedništva Specijalne policije Alenom Klabotom te načelnikom Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijanom Kapularom i načelnikom Policijske uprave brodsko-posavske Antunom Valićem, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić sa zamjenikom Franjom Oreškovićem, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darko Lutring, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara Franjo Šoljić, predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Ante Ljubić i predsjednik Udruge SJP 'ŠAP' Andrija Živković.

Dužnost održavanja sjećanja i odavanja počasti hrvatskim policajcima koji su dali svoje živote za slobodu hrvatske države istaknuo je i ovom prigodom potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izjavivši: „Okupili smo se odati počast onima najhrabrijima među nama – hrvatskim policajcima koji su prvi stali na branik Domovine i to upravo ovdje, na najtežem ratištu u cijelom Domovinskom ratu, u Vukovaru. Njih 97 bilo je svjesno da je velika šansa da izgube svoj život, ali njihova žrtva je u konačnici omogućila pobjedu u Domovinskom ratu, omogućila nam je da imamo svoju državu, danas neovisnu, demokratsku članicu Europske unije. Naša je dužnost ne zaboraviti, prisjećati se onih koji su bili najhrabriji onda kada je to najviše trebalo. Hvala im! Odali smo počast njima, njihovim obiteljima i svim građanima grada heroja – Vukovara i svim hrvatskim braniteljima, ma gdje bili.“

Fra Frano Musić, biskupski vikar za pastoral u Ministarstvu unutarnjih poslova predvodio je molitvu za vječni spomen poginulim i nestalim policajcima.

Svečanost je glazbenim izvedbama uveličala policijska klapa Sv. Mihovil.

Nepokolebljivim, hrabrim i snažnim hrvatskim policajcima – braniteljima Vukovara neka je vječna slava i hvala!
 

Stranica