Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2023.

  • Slika /PU_VS/Dan sjećanja 18-11/18-11-2023/20231118_112900.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje iskazujemo poseban pijetet i vječnu zahvalnost

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu, bitka za Vukovar, nakon tromjesečnog otpora oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te 204. vukovarske brigade, tragično je okončana 18. studenog 1991. godine.

Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno je više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Iscrpljeni preživjeli žitelji Vukovara prognani su iz razorenog grada u tužnoj koloni čije su potresne kadrove prenijele sve svjetske medijske kuće, a koja je postala okosnica obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Nakon okupljanja u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar, gdje je održan prigodni komemorativni program uz vodstvo Darka Milasa i glazbene izvedbe klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i Najboljih hrvatskih tamburaša, hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara poveli su „Kolonu sjećanja“, ulicama grada Vukovara do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovar.

Hodnjom „Putem sjećanja i svjetlosti“, kojeg su učenici vukovarskih osnovnih škola jutros osvijetlili tisućama upaljenih svijeća, prošli su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u čijem izaslanstvu se nalazio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te glavni ravnatelj policije Nikola Milina uz zamjenike, pomoćnike i načelnike policijskih uprava, najviši dužnosnici Republike Hrvatske, izaslanstva MORH-a, hrvatskih županija, Grada Vukovara i drugih hrvatskih gradova i općina, predstavnici crkvenih vlasti, povijesne postrojbe i predstavnici mnogih drugih institucija.

Tijekom hodnje križnim putem Vukovaraca do Memorijalnog groblja, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi medijima prisjetio se trenutka kada je prije 32 godine objavljena vijest o padu Vukovara i podsjetio zašto je važno svake godine doći u herojski grad: „Obilježavamo jedan od najtežih i najtužnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti, ali iz njega, kao što smo čuli na početku, iz ove žrtve se sloboda rodila. Vukovar je omogućio u tih 87 dana da se organizira obrana u drugim dijelovima Hrvatske i da se spriječi prodor jugoslavenske vojske, koja je prema njihovim planovima, trebala doći sve do Zagreba. Važno je da smo svake godine ovdje, i da nove, mlade generacije znaju kako je nastala moderna hrvatska država.“

Na groblju su sudionici kolone položili ruže na vječna počivališta poginulih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, a potom je uslijedilo odavanje počasti izaslanstava žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju.

Vijence su položili hrvatski branitelji Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s izaslanstvom u kojem su bili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa zamjenicima i pomoćnicima, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirević s izaslanstvom, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić s izaslanstvom te gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom.

Potom je na Memorijalnom groblju uslijedila sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata, koju je predvodio nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara završilo je u večernjim satima puštanjem svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara te oglašavanjem crkvenih zvona u 18,11 sati u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.

Stranica