Obilježena 32. obljetnica stradanja branitelja i civila u Borovu naselju u Domovinskom ratu

  • Slika /PU_VS/Dan sjećanja 18-11/Borovo Naselje 19-11-2023/20231119_100551.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ispred ruševina skladišta nekadašnje tvornice Borovo Commerce odana je počast žrtvama Borovo Naselja za Domovinu

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Nakon sloma obrane Vukovara, na današnji dan prije 32 godine, pripadnici JNA i sprskih paravojnih postrojbi okupirali su i vukovarsku gradsku četvrt Borovo Naselje.

Po podatcima vukovarskih stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borovo naselja, 19. studenog 1991. godine u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u cijeloj četvrti je u gotovo tri mjeseca opsade Vukovara poginulo 176 civila i hrvatskih branitelja. I danas se kao nestali vode 48 osoba.

Skladište, nekadašnje tvornice Borovo Commerce, služilo je za vrijeme opsade grada kao sklonište, ali i pričuvna ratna bolnica, u kojemu se u trenutku ulaska agresora nalazilo stotine ranjenika. Tog dana su se predali, no njih 115 je odvedeno u nepoznato i ubijeno.
 
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast za sve žrtve Borova Naselja odali su članovi obitelji i predstavnici Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“, ujedno i organizatori komemorativnog programa naziva „Žrtva Borovo Naselja za Domovinu", izaslanik Hrvatskog sabora, zastupnik Nikola Mažar, izaslanik Vlade Republike Hrvatske - državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović sa zamjenikom načelnika PU vukovarsko-srijemske Ivanom Groznicom i načelnikom PP Vukovar Vladom Božićem, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, te izaslanstva grada Sinja, HVIDRA Vukovar, tvrtke Borovo d.d., PU varaždinske, HVIDRA Varaždin i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Varaždinske županije, Grada Lukavac, koordinacija braniteljskih udruga Lukavac i Živinice, i mnogi okupljeni građani.
 
Potom su se sudionici programa u uputili „Putem sjećanja i svjetlosti“, osvjetljenim svijećama koje su zapalili učenici osnovnih škola grada Vukovara i Borovo naselja, ulicama Blage Zadre, Dvanaest redarstvenika i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa zadušnica.

Komemorativni program je nastavljen na obali Dunava u Borovu bacanjem vijenaca u Dunav i paljenjem svijeća uz obalu, a potom i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja farme Lovas te Spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu Naselju.

Podno spomenika nestalima u Domovinskom ratu upaljene su svijeće za 374 osobe nestale s područja Vukovara koje njihove obitelji 32 godine čekaju i traže.
 

Stranica