Vukovar: Okrugli stol na temu "Nasilje u obitelji: djeca - žrtve u sijeni"

Slika PU_VS/Akcije/Medjunarodni dan suzbijanja nasilja nad zenama/Vukovar_25.11_Dragana/300x200.jpg

 Foto: PU vukovarsko-srijemska

Povodom međunarodnog dana suzbijanja nasilja nad ženama, pod sloganom "Živim život bez nasilja", 25. studenoga, s početkom u 12 sati, u Klubu sudaca u Ružičkinoj kući, u Vukovaru, održan je okrugli stol pod nazivom „Nasilje u obitelji: djeca - žrtve u sjeni", u organizaciji udruge B.a.B.e., Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije.

Na okruglom stolu sudjelovali su izlagači/ce Sandra Sarnavka „B.a.B.e.“, Ana Šutalo „Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije“, Dragana Tadić, „PP Vukovar“, Saša Užarević, „CZSS Županja“, Marijana Senjak, „Hrvatski zavod za zapošljavanje“, Danijela Čukelj, „Županijski sud Vukovar, Odjel za žrtve i svjedoke“, Ljubica Matijević Vrsaljko „B.a.B.e“, a koji su u svojim izlaganjima potaknuli problem nasilja u obitelji, te slabog vođenja računa o djeci kao izravnim žrtvama direktnog naslja u obitelji, odnosno pasivnih promatrača nasilja između njima dvije najvažnije figure u životu, oca i majke.

Na okruglom stolu nastojalo se dati odgovore na pitanja kao što su: Je li postojeći sustav zaštite od obiteljskog nasilja cjelovit i istinski učinkovit, je li prekršajno i kazneno kažnjavanje dovoljno za sprječavanje ili prevenciju nasilja, kako se zakoni provode u praksi, može li se sustav zaštite poboljšati i na koji način? Što se zbiva s djecom? Da li su udomiteljske obitelji i ustanove za smještaj, njegu i skrb o djeci bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi adekvatna zamjena topline roditeljskog doma? Da li se i kako može naučiti uloga odgovornog roditelja? Koliko su ljudima dostupne informacije o odgovornom roditeljstvu?



Stranica