Ukinute hrvatske vozačke dozvole zbog negativnih prekršajnih bodova

Slika /PU_VS/Prometne/ukidanje vozačke dozvole.jpg

Nemojte i vi izgubiti vozačku dozvolu zbog oblika kršenja prometnih pravila jer morate ponovo polagati vozački ispit.

Fotografija: ilustracija


Na području Vukovarsko-srijemske županije trenutno je 91 566 vozača. Za većinu vozača možemo reći da su savjesni i odgovorni za vrijeme sudjelovanja u prometu, jer uspoređujući broj vozača i broj zabilježenih prekršaja u prometu 2020. godine, kojih je zabilježeno ukupno 26 564, razvidno je da je svaki četvrti vozač platio novčanu kaznu za počinjeni prekršaj u prometu.

Za prekršaje počinjene iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, počinitelj može biti sankcioniran kaznom zatvora, plaćanjem određene novčane kazne, upisom negativnih prekršajnih bodova, zabranama upravljanja motornim vozilom na određeno vrijeme, no, u zadnje vrijeme u javnosti je poseban interes izazvala sankcija ukidanja vozačke dozvole.

Mnogi će vozači na spomen ukidanja vozačke dozvole pomisliti kako se to njima ne može dogoditi te da im se može dogoditi tek poneki manji prometni prekršaj, vjerujući kako onda i nema nikakvih drugih i većih posljedica.
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da će se vozaču stjecanjem 12, odnosno mladom vozaču stjecanjem 9  negativnih prekršajnih bodova, rješenjem ukinuti i oduzeti vozačka dozvola na rok od dvije godine. Protekom dvije godine, građanin stječe pravo ponovnog polaganja vozačke dozvole.

No, prvo valja naglasiti kako je potrebno razlikovati oduzimanje vozačke dozvole od ukidanja vozačke dozvole. Oduzimanje vozačke dozvole se odnosi na privremeno oduzimanje javne isprave, dok je ukidanje vozačke dozvole uskraćivanje prava na samostalno upravljanje motornim vozilom svih kategorija.

Na području PU vukovarsko-srijemske u 2020. godini, temeljem evidentiranih negativnih prekršajnih bodova ukinuto je 77 vozačkih dozvola, većinom vozačima s područja Vinkovaca.

Kako bi zorno dočarali građanima da se u vrlo kratkom roku mogu prikupiti negativni prekršajni bodovi navest ćemo koji su to prekršaji koji donose najviše prekršajnih bodova. Nerijetko je riječ o prometnim prekršajima za koje je zakonodavac propisao i najveće novčane kazne (rasponi od 10 000 do 20 000 kn).

Primjerice ovo su prekršaji koji donose 6 negativnih prekršajnih bodova:
-upravljanje vozilom s prisutnošću alkohola iznad 1,5 g/kg ili uz prisutnost opojnih droga u organizmu,
- prekoračenje brzine kretanja vozila za 50 km/h u naseljenom mjestu;
- upravljanje vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilom tj. bez položenog vozačkog ispita ili upravljanje vozilom unatoč ukinutoj vozačkoj dozvoli;
- odbijete li kao vozač preliminarno testiranje na prisutnost alkohola ili opojnih droga u organizmu;
-vožnja u zabranjenom smjeru jednosmjerne ulice;
-napuštanje mjesta prometne nesreće s materijalnom štetom…
 
Dakle, razvidno je kako je relativno lako ostati bez vozačke dozvole. Dovoljno je da vozač počini neki od navedenih težih prekršaja, koji uz kombinaciju češćih prometnih prekršaja za koje su propisana 3 negativna prekršajna boda, kao što su brzina veća od 50 km/h izvan naseljenog mjesta ili brzina od 30 do 50 km/h veća od dopuštene u naseljenom mjestu, prolazak kroz crveno svjetlo u semaforiziranom raskrižju, pretjecanje ili obilaženje vozila na pješačkom prijelazu, pretjecanje ili obilaženje kolone vozila-da već imate zabrinjavajući broj bodova.

No, najvažnije je za istaknuti kako vozač u samo jednoj situaciji može „zaraditi“ dovoljno negativnih prekršajnih bodova za ukidanje vozačke dozvole. Ako vas policijski službenici zateknu da vozite brzinom od 113 km/h u naseljenom mjestu i utvrde prisutnost alkohola u organizmu od samo 1,51 g/kg, već ste počinili  prekršaje i negativne prekršajne bodove koji mogu biti, nakon pravomoćnih rješenja, put ka ukidanju vozačke dozvole i činjenice da više niste vozač motornog vozila.

Nakon ukidanja vozačke dozvole, vozač na dvije godine gubi pravo upravljanja motornim vozilom. Protekom dvije godine, osoba može ponovo polagati vozački ispit.

Na temelju evidentiranih negativnih prekršajnih bodova, od 2018. godine do danas rješenjem je ukinuto 99 vozačkih dozvola na području ove policijske uprave, a najviše na području Vinkovaca. Također je donijeto 57 rješenja o nemogućnosti podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole u roku dvije godine, osobama koje nisu ni imale vozačku dozvolu.

Poštovani naši građani i poštovani naši vozači, neka naš tekst u dijelu koji smo opisali u smislu pejorativnog i prijekornog teksta za neke vozače, ne bude samo informacija i upozorenje, nego se obraćamo prvenstveno vozačima s ciljem da budu obzirni i pažljivi u prometu, jer tako čuvaju svoj život i život svih drugih.
 
 

Stranica