U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj održana svečana prisega osoba koje su primljene u hrvatsko državljanstvo

Slika /PU_VS/O nama-fotke/IMG_20220601_102238742.jpg
Fotografija:  PU vukovarsko-srijemska


Danas 1. lipnja 2022. godine u prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske upriličeno je svečano polaganje prisege povodom primitka u hrvatsko državljanstvo, temeljem odredbi Zakona o hrvatskom državljanstvu, za 10 stranih državljana i to:
 
5 državljana i državljanki Republike Srbije, 1 državljanin Bosne i Hercegovine, 1 državljanin Sjeverne Makedonije, 1 državljanin Arapske Republike Egipat, 1 državljanin Savezne Republike Nigerije i 1 državljanka Savezne Republike Njemačke.
 
Postupak davanja svečane prisege osobe koja stječe hrvatsko državljanstvo prirođenjem propisan je odredbama Pravilnika o načinu i postupku davanja svečane prisege, koji je objavljen u „Narodnim novinama“ broj 108/21. i stupio na snagu 14. listopada 2021. godine. Sukladno Pravilniku, tekst svečane prisege osobno izgovara i potpisuje osoba koja daje prisegu:
 
„Prisežem sojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona, te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj.“

Na kraju gđa Mendeš je zajedno sa voditeljicom Odjela za državljanstva i statusna pitanja stranaca, gđom Marijom Osrećki, svima još jednom čestitala, te istaknula kako „imajući na umu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja, vjerujem da ćete svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da ćete svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine Hrvatske“.
 
 

Stranica