U Osnovnoj školi Lovas održana radionica o vršnjačkom i elektroničkom nasilju

  • Slika /PU_VS/Akcije/Prevencija/predavanja/dji_fly_20230523_135716_105_1684847165732_photo_optimized.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici PGP Tovarnik, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta „Srijem“, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek i ravnateljima četiri osnovne škole, organizirali su preventivnu aktivnost za 80 učenika s ciljem sprječavanja vršnjačkog i elektroničkog nasilja

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Jučer, 23. svibnja, na inicijativu policijskih službenika Postaje granične policije Tovarnik provedena je preventivna aktivnost naziva „Sigurnost na internetu“ za učenike četiri osnovne škole.

Radi se o radionici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, namijenjenoj učenicima 7. i 8. razreda, na kojoj su sudjelovali i policijski službenici PGP Tovarnik.

Temeljem odluke Vijeća za prevenciju kriminaliteta „Srijem“, u koje su uključeni i ravnatelji četiri osnovne škole s područja PGP Tovarnik, i to: OŠ Lovas, OŠ Ilača-Banovci, OŠ Čakovci i OŠ „A. G. Matoš“ Tovarnik, preventivna aktivnost se održala OŠ Lovas, koja je ugostila 80 učenika iz navedenih škola.

Radionica je podijeljena u dva dijela, a učenici su educirani o temama elektroničkog nasilja, kako se ponašati na internetu, kome se obratiti u slučaju vršnjačkog i elektroničkog nasilja, o ulozi aplikacije policije „Red Button“, te na koji način promovirati društveno prihvatljivo ponašanje.

Tijekom radionice doznali smo i da učenici dnevno na internetu provedu od 3 do 5 sati, a i do 40 puta dnevno provjeravaju društvene mreže.

Učenici su upoznati s opasnostima poput lažnog predstavljanja, dijeljenja fotografija, te pravilima o sigurnom ponašanju na internetu.

Radionicu i predavanje vodila je djelatnica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, a iznimnu zainteresiranost učenika o predstavljenim temama potvrdili su svojim aktivnim sudjelovanjem i gromoglasnim završnim pljeskom.

U okviru preventivne aktivnosti, policijski službenici su na postavljenom štandu prevencije, učenicima dijelili promotivne materijale preventivnih projekata „Reci ne govoru mržnji“, Lily „Prekinimo šutnju“, „Nasilje i mladi“, „Internet, ovisnosti i mladi“, te „Manje oružja, manje tragedija“.

Ova aktivnost rezultat je suradnje Vijeća za prevenciju kriminaliteta „Srijem“ i općinskog tima po Sporazumu o međuresornoj suradnji i koordinaciji u području sprječavanja nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja na lokalnoj razini, u okviru Strategije djelovanja koju je Vijeće donijelo u svibnju 2022. godine. Strategijom je kao prioritet lokalne zajednice određeno „sprječavanje nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja povezanih s mladima (Internet, škole i ovisnosti)“. Policija i Vijeće aktivno potiču cjelokupnu zajednicu na poduzimanje aktivnosti radi prevencije svih oblika nasilja, svjesni kako je uključenost svih dionika: škola, jedinica lokalne samouprave, djece i policije, ključna za održavanje sigurnih uvjeta odrastanja djece i mladeži.

Kako bi dodatno promovirali nenasilje, učenici četiriju osnovnih škola zajedno s policijskim službenicima nacrtali su i poslali jasnu poruku: „Stop nasilju“, ovjekovječenu slikama iz ptičje perspektive.
 

Stranica