Samozaštitnim ponašanjem spriječite krađu

Slika /PU_VS/Kradje/provala auto 1.jpg

U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom odmah pozovite policiju na 192

Fotografija: Ilustracija

Jučer, 12. rujna 2023. godine, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su postupali u dvije krađe u kojima su vlasnici pretrpjeli materijalnu štetu.

U Mirkovcima je počinitelj ušao u obiteljsku kuću iz koje je otuđio novac, a u Županji uz rijeku Savu iz osobnog automobila su otuđeni ribolovna oprema, novčanik s novcima i osobni dokumenti.

Policijski službenici su tijekom očevida u oba slučaja utvrdili da objekti nisu bili dovoljno osigurani – nisu bili zaključani.  

Policija traga za počiniteljima.
 
Vrijedne stvari ostavljene bez nadzora vrlo lako postaju plijen kradljivcima, stoga ih uvijek netko treba čuvati.
 

Preporuča se:

 
 • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
 • Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe itd.) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum, vrt itd.). Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.
 • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili tvrtku koju navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama.
 • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.
 • Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca i sl. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.
 • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. - lopovi znaju da ondje treba tražiti. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima.
 • Ne objavljujte da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.
 • Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.
 • Ako ste provalnika zatekli u stanu ne pokušavajte ga uloviti sami, možda je i naoružan. 

U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom (krađom, provalom i sl.) odmah pozovite policiju na 192, a u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.
 

Korisnicima vozila policija preporuča: 
 
 • Zaključajte vozilo kada ga ostavljate, čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva.
 • Parkirajte u garaže ili slične zatvorene prostore ukoliko postoji ta mogućnost.
 • Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima.
 • Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora ili na drugim dostupnim mjestima.


U slučaju nestanka vozila ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja, odmah obavijestite policiju na broj 192.
 

Stranica