Rezultati ROADPOL-ovog tjedna pojačanog nadzora alkohola i opojnih droga u prometu

Slika /PU_VS/alkohol/alkohol, formula za nesreću.jpg

Od 815 kontroliranih, 24 vozača upravljala su vozilom pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija

Pojačani nadzor prisutnosti alkohola i opojnih droga u organizmu vozača na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveden je od 4. do 10. svibnja u sklopu ROADPOL-ovog plana djelovanja u 2022. godini.

Kontrolirano je ukupno 815 vozača motornog vozila dok su prema 24 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu primijenjene represivne mjere.

Najveća koncentracija u iznosu od 1,95 g/kg zabilježena je kod 44-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, vozača osobnog automobila slovenskih registracijskih oznaka, pri izlaznoj graničnoj kontroli 8. svibnja u 15,35 sati na graničnom prijelazu Županja. Vozaču je zapriječen izlaz iz Republike Hrvatske te je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Potom je 9. svibnja priveden na Općinski sud gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna te izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

Dva su kontrolirana vozača u dobi od 23 i 49 godina starosti odbila preliminarno testiranje jednokratnim testom na opojne droge. Sukladno čl. 282. st. 9. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ovim vozačima slijedi novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana te šest negativnih prekršajnih bodova ako pravomoćnom odlukom o prekršaju budu proglašeni krivim za navedeni prekršaj.

Iduća ROADPOL-ova akcija je u lipnju, od 13. do 19. lipnja, koja je usmjerena na pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa, a provodit će se na svim prometnicama Vukovarsko-srijemske županije.
 

Stranica