Računalna prijevara

Slika /PU_VS/e-sigurnost/19-03-phishing-002.jpg

Ako prodajete putem interneta, nikada ne otkrivajte broj svoje kreditne kartice ni CVV/CVC broj

Foto: Ilustracija

Postaja granične policije Županja je jučer,  3. studenoga zaprimila prijavu  32-godišnjaka po kojoj je prevaren prilikom internetske prodaje knjige.

Naime, 32-godišnjak je putem aplikacije dogovorio prodaju knjige s počiniteljem koji mu je poslao internetsku poveznicu u koju nakon otvaranja treba upisati broj bankovne kartice i CVC broj, dovodeći ga u zabludu da će mu time novac biti uplaćen na bankovni račun.

Nakon što je poslao podatke koje je počinitelj tražio, oštećeni je putem aplikacije mobilnog bankarstva dobio obavijest da mu je s bankovnog računa isplaćeno nekoliko tisuća kuna.

Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Računalna prijevara.

Savjetujemo:

Ako prodajete putem interneta, nikada ne otkrivajte broj svoje kreditne kartice ni CVV/CVC broj.

Pazite kome dajete i gdje unosite podatke vaše kartice koji su potrebni samo u slučaju kada vi plaćate putem interneta. Jedini podatak koji osoba koja vam želi uplatiti sredstva može opravdano tražiti i potrebni su za uplatu su: IBAN/broj računa te naziv primatelja.

Prevaranti pokušavaju na razne načine ukrasti ove vrijedne podatke. S ciljem prijevare mogu se predstaviti kao zainteresirani kupac koji želi izvršiti uplatu ili kao prodavatelj koji traži predujam kao garanciju za prodaju. Uvijek se radi o prikupljanju podataka: ime i prezime, broj kartice, do kada vrijedi i troznamenkastom broju (CVV), a često uz navedene podatke traže i vaše osobne podatke.
Prevaranti za pokušaj krađe podataka koriste sve digitalne kanale, a prepoznati ćete pokušaj ako:
Traže presliku / scan vaše kartice ili osobne iskaznice
Traže da im porukom pošaljete podatke o kartici
Dobijete link na nepoznatu stranicu na kojoj traže da upišete vaše osobne podatke i podatke o kartici.
Kako bi izbjegli bilo kakve sigurnosne i kartične prijevare, pametno je držati se sljedećih savjeta:

 
  • Kupujte samo kod renomiranih web trgovaca kojima vjerujete.
  • Instalirajte sigurnosni softver na računalo, tablet i/ili pametni telefon. To će vam pomoći izbjeći zlonamjerne i phishing poruke koje bi vas mogle odvesti na lažne web stranice kreirane s ciljem krađe osobnih podataka.
  • Uvijek pregledavajte bankovne izvatke kako biste identificirali eventualne izdatke koji nisu autorizirani.
  • Nikad ne čitajte sve podatke svoje kartice na javnom mjestu, niti ih ostavljajte napisane na mjestima gdje bi ih netko mogao pronaći.
  • Izbjegavajte telefonsko plaćanje kreditnim karticama, osim ako sami niste birali telefonski broj koji ste dobili iz povjerljivog izvora. Prevaranti su poznati po pozivima u kojima svoje žrtve uvjeravaju da je odmah potrebno uplatiti novac za problem koji ne postoji!
  • Ne pružajte informacije o svom sigurnosnom kodu. Prilikom primanja uplate novca nikad ne dijelite ili upisujete CVC/CVV broj s kartice niti autorizirate transakciju.
  • Također, ne šaljite fotografije platne kartice, serijski broj tokena ili jednokratnu zaporku. Broj IBAN-a je jedina informacija koju druga osoba treba znati kako bi vam uplatila novce. 

Ako ste ipak bili žrtva ovakvog pokušaja prijevare te poslali preslike vaših kartica ili upisali podatke kartice na lažnoj stranici, obavezno o tome obavijestite nadležnu banku koja vam je izdala karticu, kako bi njezino daljnje korištenje bilo onemogućeno od strane prevaranta.
U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.

 

Stranica