Prometni događaji proteklog (12. do 14. srpnja 2024 godine) vikenda

Slika /PU_VS/O nama-fotke/policija 4.jpg
Fotografija: ilustracija

 
Tijekom vikenda, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno 9 prometnih nesreća, od čega 3 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama i 6 prometnih nesreća s materijalnom štetom ( Vinkovci, Bošnjaci, Vukovar i tri na autocesti A3).

U petak, 12. srpnja oko 19,30 sati 19-godišnji vozač osobnog automobila kretao se između naselja Nijemci i Komletinci. Dolaskom na udaljenost 550 metara do naselja Komletinci, prelaskom na bankinu i naglom reakcijom vraćanja vozila na kolnik gubi nadzor nad vozilom i slijeće preko kolnika i zelene površine u odvodni kanal. Pri udaru u odvodni kanal, 17-godišnji i 18-godišnji putnik na zadnjem sjedalu vozila, koji nisu koristili sigurnosni pojas, ispadaju iz vozila pri čemu su zadobili teške tjelesne ozljede, dok vozač i 19-godišnji vozač na prednjem sjedalu nisu tražili liječničku pomoć.
 
U petak, 12. srpnja oko 20,15 sati u Županji, 31-godišnji vozač osobnog automobila uključivao se u promet kolnika, a da nije propustio sva vozila koja se kreću kolnikom uslijed čega je došlo do udara u vozilo prednjim dijelom osobnog automobila kojim je upravljao 38-godišnjak krećući se kolnikom. 31-godišnji vozač i 36-godišnja putnica, zadobili su lake tjelesne ozljede.

Nadalje, 13. srpnja 2024. godine oko 3,30 sati u Vinkovcima, u kružnom toku Ulice Kneza Mislava sa ulicama Lapovačke i Ljudevita Gaja, vozač je osobnim automobilom naglo povećao brzinu kretanja pri čemu je proklizavao pogonskim kotačima, uslijed čega je udario u sjeverni rub povišenog betonskog rubnika kojeg je, uz automobil kojim je upravljao, oštetio te pritom napustio mjesto događaja. Provedenim provjerama i policijskim izvidima utvrdili smo da je prometnu nesreću počinio policijski službenik Policijske uprave vukovarsko-srijemske te protiv navedenog policijskog službenika biti će podnijet prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja  iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tijekom postupanja navedenom su izuzeti uzorci krvi i urina radi analize prisutnosti alkohola i droga u organizmu. Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili smo i sumnju da je počinio kazneno djelo Sprječavanje dokazivanja jer je nakon prometne nesreće drugoj osobi ponudio nagradu u vidu novčanog iznosa za preuzimanje prekršajne odgovornosti prometne nesreće te da će podmiriti moguće nastale novčane kazne. Policijski službenik je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.
 
Navedeni policijski službenik je udaljen iz službe te disciplinskom sudu biti će dostavljen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti.
 
U nedjelju, 14. srpnja oko 20,55 u Mikluševcima, 13-godišnjak upravljao je osobnim prijevoznim sredstvom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilom, bez zaštitne kacige na glavi, nije na sebi nosio reflektirajuću odjeću i krećući se kolnikom ulice iako se bio dužan kretati nogostupom, a što mu je omogućio roditelj. Tijekom kretanja nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobini i stanju kolnika uslijed čega dolazi do pada sa osobnog prijevoznog sredstva pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede.

Policijski službenici su zatekli 13 vozača pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija 2,78 g/kg zabilježena je kod 43-godišnjeg vozača osobnog automobila u Vinkovcima. 5 vozača smještena su u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Fiksne kamere za nadzor prometa snimile su 28 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.
 
Policija će i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno na „4 ubojice u prometu“ zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela.

I ovim putem preporučujemo zbog vremenskih uvjeta da vozači prilagode brzinu kretanja vozila smanjenoj vidljivost (svitanje i sumrak), stanju kolnika (mokar, klizav) i gustoći prometa (ranjive skupine na cesti biciklisti, pješaci, djeca i starije osobe).

 

Stranica