Policija u zaštiti i prevenciji rizičnih ponašanja mladih

Slika /PU_VS/Prevencija/red1.jpg

Roditelji su dužni i odgovorni djetetu mlađem od šesnaest godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje

Fotografija: ilustracija


Policijska uprava vukovarsko-srijemska je jučer, 15. srpnja 2024. godine, postupala kada su policijski službenici na javnom mjestu u 02,23 sati zatekli mlađeg maloljetnika (osoba mlađa od 16 godina) koji je bio pod utjecajem alkohola i bez pratnje roditelja, skrbnika ili punoljetne osobe od povjerenja.

Kako je zatečen u izlasku nakon 23 sata policija je izvijestila roditelja koji je preuzeo maloljetnika, a sukladno zakonskim odredbama obavijestiti će i nadležni Hrvatski zavod za socijalnu skrb.  


Skrećemo pozornost roditeljima

Članak 93. Obiteljskog zakona, u stavku 5. propisuje da su roditelji dužni i odgovorni djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje.

Sukladno stavku 6. istog članka navedenog Zakona, noćnim izlaskom se smatra izlazak u vrijeme od 23 do 5 sati.

Kad policijski službenici zateknu osobu mlađu od 16 godina u noćnom izlasku, u vremenu od 23 do 5 sati, samu, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja, istu će dovesti u prostorije policije i pozvati njene roditelje.

Svrha nije "policijski sat" ili represija prema djeci, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece, jer roditelj je dužan znati s kime se njegovo dijete druži i kako provodi slobodno vrijeme.

Policija će i u narednim danima provoditi ovakve ciljane aktivnosti u cilju zaštite maloljetnih osoba te smanjenja kažnjivih radnji koje oni čine ili se čine na njihovu štetu.

Pozivamo roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te eventualna saznanja o usluživanju i prodaji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje štete mladeži ili ih čine maloljetne osobe prijave policiji pozivom na 192 ili na vukovarsko-srijemska@policija.hr



 

Stranica