Primjena Odluke o testiranju stranaka te pružatelja usluga u objektima Ministarstva unutarnjih poslova

Slika /PU_VS/O nama-fotke/mup rh - pu vs.png

Sve stranke/građani od 16. studenog. 2021. prilikom ulaska u objekte Ministarstva trebaju predočit digitalnu COVID potvrdu ili drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju

Foto: Ilustracija

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 12. studenog 2021., zbog ubrzanog širenja i povećanog rizika prijenosa bolesti COVID-19 donio Odluku  - Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja državnih dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, a koja Odluka stupa na snagu u utorak, 16. studenog.

Navedenom Odlukom uvodi se posebna sigurnosna mjera obaveznog testiranja na virus SARS-CoV-2.

Osim dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatske ili jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski dio i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne  i područne (regionalne) samouprave imaju većinski udio, navedena Odluka odnosi se i na stranke/građane koji dolaze u službene prostorije u kojima rade zaposlenici, potom i na pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove u njihovim prostorima ili dolaze u njihove prostore po bilo kojoj osnovi.
 
Provedba Odluke za stranke/građane 

Radi provedbe navedene Odluke obavještavamo sve stranke/građane da od utorka, 16. studenog. 2021. prilikom ulaska u objekte Ministarstva trebaju predočiti: 
 
  • ili digitalnu COVID potvrdu;
  • ili drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju odnosno dokazati da:

- o   su preboljeli bolest COVID-19 i da im je dijagnoza postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 12 mjeseci  (potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite koju izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa);

- o   su imali dijagnosticiranog COVID bolesnika u obitelji i imali su s tim oboljenjima kontakte, proglašeni su tzv. vjerojatnim slučajem te im je bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom (dokazuje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije);

- o   im je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 12 mjeseci (dokazuje se potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 12 mjeseci);

- o   su preboljeli  bolest COVID-19, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci  od preboljenja te nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze (dokazuje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 14  mjeseci od cijepljenja).

Valjani su testovi:
 
  • PCR test koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja
  • BAT (brzi antigenski test na SARS-CoV-2) koji nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja  
 
*Testovi se provode u ovlaštenoj ustanovi ili laboratoriju
 
Provjera uvjeta ulaska zaposlenika, stranaka i pružatelja drugih usluga u objekte Ministarstva 
 
Provjere ispunjavanja uvjeta za ulazak zaposlenika, stranaka i pružatelja usluga provodit će se na adekvatnom mjestu prije ulaska u objekt ustrojstvene jedinice.  
 
Provjera valjanosti EU digitalnih COVID potvrda provodit će se uz korištenje CovidGO aplikacije, a provjera valjanosti dokaza o testiranju ili drugog odgovarajućeg dokaza (potvrde liječnika) provjeravat će službenici neposrednim uvidom u predočeni dokument. 
 
Ispunjavanje uvjeta za ulazak – u odnosu na djelokrug rada ovog Ministarstva - ne primjenjuje se na:
 
  • osobe mlađe od 16 godina,
  • na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe i                                           
  • na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-19 – što se dokazuje liječnikom potvrdom – koju pregledava osoba određena za provjeru ispunjavanja uvjeta ulaska.    

Osobe koje ulaze u objekte MUP-a zbog primjene policijskih ovlasti
 
Ograničenje ulaska stranaka u prostore/objekte ovog Ministarstva ne odnosi na osobe čija prisutnost u prostorijama Ministarstva je rezultat primjene policijskih ovlasti (npr. uhićenje, dovođenje, privođenje, zadržavanje, poziv, kriminalističko istraživanje i sl.).
 
U odnosu na zaprimanje kaznenih prijava građana koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u prostorije Ministarstva, građani mogu kaznenu prijavu napisati i sami pa je policiji dostaviti putem elektronske pošte ili osobno. Pouke o pravima i potvrda o prijavljenom kaznenom djelu, tada će im se dostaviti i naknadno, a eventualna daljnja komunikacija o prijavljenom kaznenom djelu odvijat će se putem telefona ili elektronskom poštom. 
 
Međutim, ukoliko se radi o žurnom i neodgodivom slučaju, kada je kaznenu prijavu potrebno zaprimiti odmah, kaznena prijava će se zaprimiti u službenim prostorijama uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera u smislu držanja distance i korištenja zaštitne opreme od strane građana i policijskih službenika. 
 
Naime, radi se o osobama koje su u ranijoj Odluci Stožera definirane kao osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima.
 
Odbijanje ulaska strankama i pružateljima usluga u slučaju neispunjavanja uvjeta
 
Ukoliko stranka ili pružatelj usluga - koji je u obvezi ispuniti uvjete za ulazak u objekte Ministarstva – te uvjete ne ispuni, odbit će mu se ulazak.
 
Izdvojeno:
 
Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja državnih dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova
 
Popis zdravstvenih ustanova i laboratorija - COVID testiranja

Stranica