Policija s vinkovačkim srednjoškolcima obilježila Međunarodni dan ljudskih prava

  • Slika /PU_VS/Svasta/međun dan ljudskih prava vk 2021 ..g.g.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Međunarodni se dan ljudskih prava obilježava svake godine 10. prosinca, na dan kada je potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima.  


Policijske službenice za prevenciju PU vukovarsko-srijemske, sudjelovale su danas u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci na obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava svake godine 10. prosinca, na dan kada je potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima. Tada je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i osobnu sigurnost bez ikakvih razlika.

Srednja strukovna škola Vinkovci, ovim događanjem završila je kampanju #16danaaktivizma, koja je započela 25. studenoga na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a u sklopu koje kampanje su se na prethodni poziv škole aktivno uključile i policijske službenice za prevenciju PU vukovarsko-srijemske.

Što su ljudska prava? Zašto su važna? Tko štiti naša prava i slobode? Koja su naša prava, a koje su naše obveze?  Na ova i brojna druga pitanja u sklopu radionice na kojoj su aktivno sudjelovali učenici predstavnici razreda u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, odgovore su ponudili  izlagači i to ispred PU vukovarsko-srijemske, policijska službenica za prevenciju Marina Škarica te Andrijana Dujmić, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije dok su  predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, s učenicima proveli kratku radionicu, kojom su ispitali stavove mladih o ljudskim pravima. Radionicu je vodila Tena Galić, referentica socijalnih djelatnosti za rad s mladima i volonterima iz Crvenog križa Vinkovci.

Tom prilikom mladima je posebno istaknuto kako su u Hrvatskoj svi ljudi  jednaki pred zakonom i svatko ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Posebna pozornost pridaje se zaštiti prava nacionalnih manjina, osoba s invaliditetom, djece i žena, kao i svih ugroženih skupina jer je kontinuirano podizanje razine zaštite ljudskih prava i uspješna briga o najpotrebitijima pravi pokazatelj snage svakog društva. 

O ulozi policije u ostvarivanju i zaštiti temeljnih ljudskih prava, izlagala je policijska službenica za prevenciju koja je tom prilikom istaknula kako je policija javna služba primarno odgovorna za sigurnost građana, zaštitu njihovih prava i sloboda.

Poslovi policije nisu, kako se vrlo često naglašava i misli, usmjereni na kažnjavanje građana, već suprotno, oni imaju primarnu zadaću zaštititi građane od raznih napada koji prijete njihovim životima, imovini, pravima ali i pružiti im pomoć u ostvarivanju svih prava koja im pripadaju.

Povjerenje i pouzdanje javnosti da ih policija štiti i poštuje nužan su preduvjet za učinkovit rad policije.

Neke od važnijih poruka upućenih mladima kroz radionicu bile su:

"Ljudska prava pripadaju svima jednako - zauzmite se za svoja prava ali ujedno se zalažite i za prava drugih.“
„Odnosite se prema drugima onako kako biste željeli da se oni odnose prema vama.“
 „Uvažavajte različitosti koje postoje među nama jer to je ono što nas obogaćuje.“
„Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu.“
 

 

Stranica