Neobičnim kvizom natjecatelji i policajci poručili Kad piješ –ne vozi!

  • Slika /PU_VS/alkohol/advent vk 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Humanitarna adventska utrka, jedinstvena u Hrvatskoj, u kojoj su natjecatelji savladavali zagonetke, a za netočne odgovore ispijali alkoholna pića, da bi na cilju bili alkotestirani i educirani o opasnostima upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola, održana je po prvi puta u centru Vinkovaca.


Neobičnom adventskom natjecanju, „Potrazi za božićnim blagom“, održanom u samom centru grada Vinkovaca, u večernjim satima u petak, 10. prosinca, pridružili su se i prometni policajci PU vukovarsko-srijemske.

Uobičajeni, iako vozačima ne baš omiljeni rekvizit za svakodnevni rad-alkometar, ovoga puta uporabili su kako bi, na samom cilju ove-anti-utrke, alkotestirali sudionike, čiji se ukupni ekipni zbroj dodavao prethodno utrošenom vremenu na svladavanje nesvakidašnjih zadataka.

„Hrabri“ sudionici morali su savladati šest kontrolnih točaka, raspoređenih na 600 m utrke, jedući primjerice zadani broj fritula, slavonskih lepinjica, kobasica, raznog peciva, napajajući pritom žedna usta također zadanim brojem čaša alkoholnih pića, a sve kako bi mogli odgovarati na zagonetke s tematikom povijesti najstarijeg grada u Europi, na koja su imali pravo odgovarati iz tri pokušaja. Zadatke je bilo potrebno prijeći u što kraćem vremenu, i uz, malo sreće, što manju koncentraciju alkohola u organizmu, što su u cilju utrke utvrđivali prometni policajci.

Sudionici, njih 105, raspoređenih u 35 ekipa po tri člana, entuzijastično su se borili kroz postavljeni gastronomski poligon i pokazali zavidno znanje o povijesti Grada na Bosutu, ali i široko srce jer su, na prijedlog organizatora Vinkovci HALF Marathona, pri prijavi za sudjelovanje, uplatili donaciju Dječjem domu sv. Ana u Vinkovcima.

No, najveću kreativnost pokazali su vinkovački prometni policajci koji su se uključili i u tehničku organizaciju događaja, prvenstveno kako bi građanima pokazali i drugo, draže lice policije, policije koja sudjeluje u društvenim događajima, koristeći ih za neposredno druženje s građanima. Edukacija o utjecaju alkohola na smanjene motoričke i kognitivne sposobnosti stoga je provedena  izravno nad svim sudionicima, koji su, svatko ponaosob, mogli zaključiti, da je uvriježena pretpostavka kako alkohol slabije djeluje ukoliko se konzumira uz jelo uistinu samo zabluda.

Naposljetku, policajci su na cilju sudionicima izmjerili i zabilježili koncentracije alkohola, kada smo na ekranima alkometara vidjeli raspone od 0,15 do 0,33 g/kg alkohola u organizmu, što je neke sudionike ovim rezultatom i same iznenadilo, no svi su se zabavili, nitko nije zaradio zakonsku kaznu, nego je naše policijsko „oko“ za sjećanje i ovo nesvakidašnje adventsko druženje pribavilo i poneku prigodnu fotografiju. 

Priznajemo, u ovom nesvakidašnjem eventu upriličili smo dobru suradnju s građanima, edukacijom smo ukazali na najbolje savjete o sigurnosti u prometu, a što nam je najmilije, ovaj humanitarni susret će srdačno i prigodno pozdraviti mališane našeg vinkovačkog Dječjeg doma sv. Ana.
 
Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. kroz  drugo područje djelovanja „Vožnja bez utjecaja alkohola, droga i lijekova“, predviđeno je smanjenje udjela u prometnim nesrećama koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, droga i lijekova za 50%.
           
Osnovna mjera kojom se nastoji postići zadano smanjenje je izravan pristup građanima i edukacija građana kroz provođenje aktivnosti u cilju podizanja svijesti o opasnostima konzumacije alkohola, droga i lijekova i upravljanja vozilom.
 
PU vukovarsko-srijemska i nadalje će koristiti svaku priliku za edukaciju građana kako bi sigurno sudjelovali u prometu na cestama.
 
 
 

Stranica