Policija na javnim tribinama za zaštitu prava starijih osoba

  • Slika /PU_VS/Akcije/Prevencija/Mirna Marić.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijske službenice za prevenciju PU vukovarsko-srijmske sudjelovale su na dvije javne tribine pod nazivom „Zaštita prava starijih osoba i socijalne usluge u zajednici za osobe starije dobi“

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U petak, 18. ožujka, na poziv Udruge žena Vukovar, policijske službenice za prevenciju PU vukovarsko-srijmske sudjelovale su na dvije javne tribine pod nazivom „Zaštita prava starijih osoba i socijalne usluge u zajednici za osobe starije dobi“, koje su održane u Ivankovu i Gunji u organizaciji istoimenih općina.

Ova javna tribina se provodi u okviru projekta „Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba“, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a provodi ga Udruga žena Vukovar u partnerstvu s Općinom Borovo i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima.

Cilj projekta je povećanje kvalitete života starijih i nemoćnih osoba širenjem i pružanjem inovativnih socijalnih usluga u lokalnoj zajednici za njihovu bolju socijalnu uključenost. Kroz javne tribine, namjera je provoditelja projekta, informirati starije osobe, članove njihovih obitelji i druge članove zajednice o pravima starijih osoba, njihovoj zaštiti i socijalnim uslugama u njihovoj lokalnoj zajednici s ciljem podizanja svijesti društvene zajednice o potrebama starijih osoba i organiziranim socijalnim uslugama u lokalnim zajednicama.

Obje javne tribine je otvorila i vodila predstavnica Udruge žena Vukovar Mirjana Mizdrak Mišanović, koja je potaknula sve prisutne na razmišljanje pitanjima “Što možemo svi zajedno učiniti da bi pridonijeli zaštiti prava starijih osoba i boljoj organiziranosti socijalnih usluga u zajednici, te što može učiniti svatko od nas da bi tome i pridonio?”.

Policijska službenica za prevenciju PU vukovarsko srijemske, Mirna Marić, u svom je izlaganju upoznala sudionike tribine s aktivnostima koje policijski službenici provode u okviru lokalnog preventivnog projekta „Sigurno u zlatnim godinama“. Tom prilikom istaknula je kako su, prema policijskim statističkim pokazateljima, osobe starije životne dobi često žrtve kaznenih djela Prijevare i u većini slučajeva iskorištava se njihova dob, dobronamjernost, neupućenost ili nepažnja. Policijske službenice za prevenciju u sklopu projektnih aktivnosti provode edukaciju osoba starije životne dobi prezentirajući im tom prilikom informacije o stanju i kretanju kriminaliteta na području PU vukovarsko-srijemske s posebnim naglaskom na imovinski kriminalitet kao najzastupljeniji vid kriminaliteta te o udjelu osoba starije životne dobi u strukturi osoba oštećenih navedenim kaznenim djelima. Jednako tako, ukazuje im se i na razne modalitete počinjenja kaznenih djela, kao što su krađe, teške krađe, drske krađe, prijevare i slično s izdvojenim primjerima iz policijske prakse, kao i na preventivne mjere zaštite koje sami mogu poduzeti kako ne bi postali potencijalne žrtve kaznenih djela.

Osjećaj sigurnosti je jedna od osnovnih ljudskih potreba, a zadaća je policijskih službenika učiniti je što boljom, posebno prema ranjivim skupinama kao što su građani u „zlatnim godinama“. Stoga se smatra neophodnim osobe takve životne dobi informirati o osobnoj samozaštiti i zaštiti imovine od svih oblika ugrožavanja.

Održane javne tribine bile su prilika za povezivanje stručnjaka koji rade s osobama starije životne dobi, kao i za ostvarivanje suradnje s općinama, kako bi doprinijeli jačanju kapaciteta za rad sa starijim osobama i time pružili podršku procesima planiranja usluga na lokalnoj razini i razvoju socijalnih usluga kako na području Županije vukovarsko-srijemske tako i na području Županija Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske, koje su se također uključile u provedbu ovog projekta.
 

Stranica