Pojačani nadzor cestovnog prometa - najava i rezultati

Slika /PU_VS/O nama-fotke/IMG_20240216_102348.jpg

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su 10. srpnja pojačano kontrolirali vozače i vozila u prometu

Foto: Ilustracija

U cilju povećanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske će danas, 10. srpnja u popodnevnim satima pojačano nadzirati vozače i vozila u cestovnom prometu, osobito vozače vozila na dva kotača.

Upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno da:

- brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja,
- poštuju ograničenja brzine kretanja,
- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
- koriste zaštitnu kacigu,
- pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja.
- pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom.


Također, apeliramo na vozače vozila na dva kotača:

- biciklisti, budite propisno označeni, uz obvezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti
- motociklisti, kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog motocikla u prometu na cestama
- na romobilu se smije voziti samo osoba koja njime upravlja, vozač mora biti stariji od 14 godina, obavezno nositi zaštitnu kacigu i kretati se biciklističkom stazom odnosno nogostupom, a iznimno, ako takve površine ne postoje, cestom na kojoj je brzina kretanja ograničena na 50 km/h i gdje je to dopušteno prometnim znakom, krećući se što bliže desnom rubu kolnika.

NADOPUNA PODATAKA: 11.7.2024.       - Izvješće o aktivnosti  - 
 
 
Policijska uprava vukovarsko-srijemska je jučer, a nakon naše najave, provela preventivno-represivnu akciju usmjerenu prema svim sudionicima u prometu, no poglavito prema vozačima vozila na „dva kotača“.
 
Policijski službenici su tako u samo par sati na širem području naše županije utvrdili i sankcionirali ukupno 19 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Utvrđeni su prekršaji vezani za neregistrirana električna vozila L1 i L2 kategorije, nenošenje zaštitnih kaciga na mopedima i osobnim prijevoznim sredstvima te korištenje zaštitnih kaciga koje nisu homologirane na navedenim vozilima, a utvrđeni su i prekršaji tehničke neispravnosti motocikala (nehomologirani ispušni sustavi i tehnički neispravni nosači registarskih pločica).
 
U ovoj našoj preventivno-represivnoj aktivnosti zatekli smo 60-godišnju vozačicu električnog mopeda L2 kategorije koja se kretala kolnikom bez zaštitne kacige, neregistriranim i neosiguranim vozilom, a daljnjim provjerama smo utvrdili kako nije stekla pravo na upravljanje rečenim prometalom.
 
Također smo i zatekli 71-godišnjeg vozača električnog mopeda L1 kategorije kako upravlja bez zaštitne kacige, neregistriranim i neosiguranim vozilom za vrijeme dok mu je poništena vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova.
 
Oba navedena vozača su isključena iz prometa i biti će prekršajno procesuirani. 
 
Ovim putem skrenuli bi pozornost na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a vezano za korištenje električnih mopeda kategorije L1 i L2 koja sudjeluju u prometu na cestama, da su navedena vozila definirana kroz opis mopeda  (»moped« je motorno vozilo s dva ili tri kotača čiji radni obujam benzinskog motora nije veći od 50 cm3 ili čija trajna snaga u slučaju elektromotora ne prelazi 4kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 45 km na sat), što znači da navedena vozila moraju biti tehnički ispravna, registrirana i osigurana te za vrijeme upravljanja vozači, kao i osobe koje se prevoze na tim vozilima, moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i homologiranu zaštitnu kacigu.



 

Stranica