Održane tribine za prevenciju ovisnosti

  • Slika /PU_VS/Akcije/Prevencija/predavanja/IMG-3a71896bb902554e6829361ec88456a9-V.jpg
  • Slika
  • Slika

U Cvelferiji kroz međuresornu suradnju lokalne samouprave, crkve, školstva i policije održane preventivno-edukativna aktivnosti u cilju suzbijanja ovisnosti i usvajanja zdravih stilova života

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U petak i subotu, 8. i 9. ožujka 2024. godine, u Vrbanji i u Soljanima u okviru međuresorne suradnje Općine Vrbanja, Župe Vrbanja te Policijske uprave vukovarsko-srijemske održana je tribina na temu ovisnosti na kojoj je psihoterapeut i grupni analitičar vlč. Igor Grahovac Fedešin prenio znanja o toj temi.

Auditorij je na ovom druženju bio raznolik jer su predavača slušali učenici osnovnih škola u Vrbanji i Soljanima, prosvjetni djelatnici školskih ustanova u Vrbanji, Soljanima, Drenovaca i Gunje, roditelji učenika i drugi mještani tog područja.

Na tribini su i ovom zgodom pojašnjene pojedinosti o ovisnostima droga, alkohola, kocke/igara, interneta i drugih, a na oba predavanja dvorane u Vrbanji i Soljanima su bile pune te su znatiželjnici često upitima zaustavljali stručnog psihoterapeuta, koji je s radošću odgovarao i dodatno objašnjavao tu sferu.

Bilo je interesantno, veselo i znamo da su mnogi prikupili dodatno znanje, jer osnovni ciljevi su aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika o ovisnosti, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i usvajanje zdravih stilova života.

I na ovom druženju su prenijete poruke o važnosti i ulozi policije da zajedno s partnerima kroz ovakve preventivne aktivnosti pridonosi smanjenju ovisnosti, a onda i nezakonitog ponašanja.

Podsjetimo, u želji da multidisciplinarno djeluju na području prevencije ovisnosti 30. listopada 2012. godine Sporazumom o suradnji u provedbi, kojeg su potpisali ministri unutarnjih poslova, zdravlja te zaštite okoliša i prirode, započela je provedba nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ usmjerenog na prevenciju ovisnosti te na podizanje razine svijesti o važnosti zaštite okoliša, biljnog i životinjskog svijeta.

Projekt obuhvaća područja zlouporabe i ovisnosti o alkoholu i opojnim drogama, kocki/igrama na sreću, a od 2014. ugrađen u Nastavni plan i program zdravstvenog odgoja (modul Prevencija ovisnosti) koji se provodi u školama diljem Republike Hrvatske,  te su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno Agencija za odgoj i obrazovanje, postali partneri u provedbi ovog projekta.

 

Stranica