Održan preventivni program „Imam pravo“

  • Slika /PU_VS/Akcije/Prevencija/dom sv Ana/IMG-20231228-WA0016.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj preventivne aktivnosti bio je utjecati na povećanje razine sigurnosti djece te ih na edukativan, a pritom zabavan način, informirati o njihovim pravima sukladno Konvenciji o pravima djeteta

Galerija: PU vukovarsko-srijemska
 
U organizaciji Ravnateljstva policije, Službe prevencije, Policijske uprave vukovarsko-srijemske i u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta  Grada Vinkovaca, u Dječjem domu Sv. Ana u Vinkovcima, danas, 28. prosinca, održan je preventivni program pod nazivom „Imam pravo“. Na početku programa, djecu su pozdravili voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber, načelnik Policijske postaje Vinkovci Davor Dežić i vinkovački dogradonačelnik Josip Romić, koji je djecu obradovao i s prigodnim poklonima.
 
U sklopu preventivnog programa predstavljena je i kampanja „Postani policajac/policajka“, odnosno djeci i mladima prezentirana je uloga policije u svojstvu prijatelja pomagača. Na interaktivan način voditelj programa specijalističke obuke u Interventnoj jedinici policije, Saša Ćuić upoznao je djecu s poslovima policije, s naglaskom na pružanje osjećaja sigurnosti i napomenom da su policajci tu i da im se djeca uvijek mogu obratiti.

Potom je za djecu i mlade održana edukativno-zabavna predstava „Imam pravo“, kroz koju su glumci iz kazališta „Smješko“ u interakciji s djecom i mladima progovorili o važnosti poštivanja dječjih prava, a posebice je istaknuto pravo na sigurnost djeteta, važnost kulture nenasilja, dijaloga i tolerancije. Sam program upotpunio je glazbenom pratnjom Jerko Marić. Cilj preventivne aktivnosti bio je i utjecati na povećanje razine sigurnosti djece te ih na edukativan, a pritom zabavan način, informirati o njihovim pravima sukladno Konvenciji o pravima djeteta. Dodatno kroz puno glazbe, veselja i smijeha u ovo blagdansko vrijeme djeca su učila o samozaštitnom ponašanju, uključujući i sigurnost u prometu.

Dječja prava postoje kako bi djeca živjela sigurno i sretno, kako bi mogla ispuniti vlastite želje i dostići maksimum svojih sposobnosti. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, hranu, igru, zaštitu i još mnogo toga. Dječja prava štite djecu i potiču poštovanje među djecom i odraslima.  Osim što nam prava pripadaju jer smo se s njima rodili, jednako je važno da poštujemo i tuđa prava. Djeca su naša budućnost, no njihova budućnost počinje sada.  Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta. Svjesni te činjenice Ministarstvo unutarnjih poslova provedbom programa „Imam pravo“ ispunjava ciljeve iz Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj.
 

Stranica