Od ponedjeljka obvezna upaljena kratka svjetla

Slika /PU_VS/Svasta/upaljena kratka svjetla.jpg

Povodom nadolazećih zimskih uvjeta na cestama podsjećamo vozače na zakonsku obvezu uporabe dnevnih ili kratkih svjetala na vozilima od 1. studenog

Foto: Ilustracija

Od 1. studenoga do 31. ožujka za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima.

No, vozači mopeda i motocikala dužni su i tijekom cijele godine imati upaljena kratka svjetla na vozilu. Novčana kazna u slučaju nepoštivanja navedene zakonske odredbe iznosi 300,00 kuna.

Zbog učestalih kišnih i maglovitih razdoblja u danima koji nam slijede potrebno je skrenuti pažnju i vozačima bicikla, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, da su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Ukoliko vozači bicikala zanemare ovu zakonsku obvezu, slijedi im novčana kazna u iznosu 500,00 kuna.

Od iznimnog je značaja za vozače bicikala i pješake, koji se kreću u noćnim satima te u uvjetima smanjene vidljivosti, odgovorno i samozaštitno ponašanje koje podrazumijeva uporabu reflektirajućeg prsluka i/ili reflektirajuće biciklističke odjeće.

Koristimo ovu priliku kako bi apelirali na sve sudionike u prometu na povećani oprez, a posebice apeliramo na vozače motornih vozila - poštujte prometne propise i znakove te budite odgovorni vozači.
 

Stranica