Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /PU_VS/Akcije/Lily/lily.jpg

Nemojte ignorirati nasilje! Prijavite ga na broj 192

Foto: Ilustracija

Danas, 22. rujna, na obljetnicu tragičnog događaja iz 1999. godine, kada su na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri žene - supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a zapisničarka teško ranjena - obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje podrazumijeva međusobnu suradnju svih institucija koje su uključene u ovu kompleksnu problematiku kako bi na što adekvatniji način suzbili nasilje.

Tim povodom je Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji sazvao sjednicu koja se održala danas u 13 sati u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije. Na ovom multidisciplinarnom okupljanju sudjelovale su i policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

"Poražavajuću statistiku potrebno je", poručili su članovi Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, "ozbiljno shvatiti te educirati i senzibilizirati sva nadležna tijela, medije i javnost kako bi se ujedinili u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja koje nije privatna stvar, već odgovornost cijelog društva".

Kaznena djela i prekršaji

U prvih osam mjeseci 2022. godine evidentirano je 6,1 % više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (1.223 žrtava) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (1.153), kao i 8,2 % više kaznenih djela koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji/ bliskih osoba:
  • tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje i nasilje u obitelji, uključujući ubojstva bliskih osoba.

S druge strane, u navedenom razdoblju zabilježeno je smanjenje broja žrtava prekršaja nasilja u obitelji  za 7,9 % (6.333 žrtava  u prvih osam mjeseci 2021. u odnosu na 5.830 žrtava 2022. godine).

Žrtve navedenih kažnjivih djela su u većini osobe ženskog spola.

Broj ubojstava žena te ubojstava žena od strane bliskih osoba ove godine je u porastu.

U prvih osam mjeseci 2022. godine od ukupno 22 ubojstva, 17 ih je počinjeno na štetu članova obitelji/bliskih osoba od kojih je 11 ubojstava počinjeno na štetu žena.

Od toga su počinitelji u 41,7 % (5 ubojstava) bili njihovi intimni partneri, a 2021. godine evidentirana su takva 3 ubojstva. U istom razdoblju 2021. godine evidentirano je 9 ubojstava (5 ubojstava počinjena na štetu žena).

Senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kojem obliku ne tolerira, osnovni je cilj i nacionalnog multimodularnog preventivnog projekta „Lily“ koji Ministarstvo unutarnjih poslova s partnerima kontinuirano provodi od 2019. godine. U sklopu projekta izrađen je i videospot pod nazivom Prekinimo šutnju, koji daje primjer ispravnog obrasca ponašanja u bračnim ili partnerskim odnosima te bliskim vezama, a cilj spota je i potaknuti nas na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije.

Pozivamo građane da posjete naše web stranice i dodatno se informiraju o znakovima i posljedicama nasilja u obitelji, obvezama i procedurama postupanja policije, zaštitnim mjerama i drugim savjetima žrtvama, a u kalendaru nasilja mogu vidjeti i statističke pokazatelje nasilnih događaja u obitelji.

Sprječavanje nasilja i zaštita žrtava zasigurno je jedna od najvećih i najvažnijih zadaća policije, ali odgovornost leži i na cjelokupnoj zajednici, od prijave saznanja o nasilju do učinkovitog sustava podrške i pomoći žrtvi nasilja.

Često se kaže da je „šutnja zlato“. No, šutiti o nasilju u obitelji, bilo u Vašoj vlastitoj, susjedovoj ili tek nekoj Vašeg poznanika u ovom slučaju nije mudar potez. Nećete učiniti dobro djelo ako odlučite preći preko saznanja o nasilju, imajući za ispriku kako se ne želite petljati u privatne stvari, ali ako se odvažite i prijavite nasilnika prekinut ćete agoniju koja možda traje godinama; možda ćete nekom djetetu omogućiti ljepše djetinjstvo, vratiti mu osmjeh na lice, izmučenu ženu iščupati iz „ralja nasilnika“, a prije svega, možda ćete spasiti nečiji život. To je nagrada koja se ni sa čim ne može mjeriti, Vaš herojski potez koji će vječno biti utkan u nečije srce. Stoga, nemojte ignorirati nasilje! Prijavite ga na broj 192.
 

Stranica