Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika /PU_VS/1.jpg
  • Slika
  • Slika

Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192!

Fotografija: Ilustracija/ PU vukovarsko-srijemska

Danas, 25. studenog 2022. godine, u prostoru Male vijećnice Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru, održan je sastanak povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama čiji je inicijator Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Na ovom sastanku sudjelovale su i policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Kad se govori o nasilju nad ženama, bitno je istaknuti da su žene u svojim obiteljima najugroženije od strane najbližih osoba, iako bi se među njima trebale osjećati sigurno i imati njihovu podršku.

Od početka 2022. godine u Republici Hrvatskoj ubijeno je 13 žena, od kojih je nažalost i jedna žrtva s područja naše Policijske uprave.

U prvih 10 mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave bilježimo više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (33 u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kad smo zabilježili 22) dok je broj kaznenih djela koja se čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji/bliskih osoba (tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje), manji.

Manji je i broj utvrđenih prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja  u obitelji (210 u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kad ih je bilo 237).

Najugroženije su žene koje su u bračnoj zajednici s nasilnikom, potom izvanbračne, bivše supruge i bivše izvanbračne supruge. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći…




Posljednjih nekoliko godina značajni napori se ulažu u izgradnju i osnaživanje sustava podrške žrtvama, koje je iznimno važno jer uvelike utječe na spremnost žrtava da iskazuju i prijavljuju kaznena djela.

Ministarstvo unutarnjih poslova je nositelj  i dva preventivna programa koji se provode na nacionalnoj razini, Živim život bez nasilja i projekt „Lily, usmjereni na senzibilizaciju javnosti o problematici nasilja prema ženama te važnosti slanja jasne poruke da se nasilje prema ženama ni u kojem obliku ne tolerira, kao i o važnosti poticanja javnosti, a posebice žrtava, na prijavu bilo kojeg oblika nasilja.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na tri sestre Mirabal iz Dominikanske Republike. Toga datuma 1960. godine dao ih je pogubiti diktator Rafael Trujillo radi njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu. Sestre Mirabal, "Las Mariposas" (Leptiri), postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je dan njihova smaknuća službeno proglasila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
 
Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192!


 

Stranica