Konferencija za medije

Slika PU_VS/Droga/pressica droga u blizini skola/PICT7906 - kopija.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na konferenciji za medije održanoj danas u PU vukovarsko-srijemskoj predstavljeni su rezultati rada Odjela kriminaliteta droga te najavljena nova preventivna akcije prometne policije.

Zamjenik načelnika PU Goran Lovrić kazao je kako su činjenice koje ćemo prezentirati  prije svega namijenjene kao upozorenje roditeljima jer povećanje zaticanja mladih s opojnim drogama, spoznaja je koju ne smijemo olako  shvatiti.

Školska godina započela je prije mjesec dana; i u tih mjesec dana, u neposrednoj blizini škola, okupljalištima mladih te općenito na javnim površinama u noćnim satima, između 23 sata i 2 sata u noći, zatečeni su preprodavači opojnih droga. Roditeljima je skrenuta pozornost na zakonske obveze koje se tiču noćnih izlazaka mladih te je naglašeno da se kao konzumenti i preprodavači opojnih droga javljaju sve mlađe osobe.

Temeljem analize rizika, prethodno provedenih kriminalističkih istraživanja na području PU vukovarsko srijemske, osobito na području Vukovara i Vinkovaca, utvrđeno je kako je došlo do povećanog broja zapljena u tzv. uličnoj redukciji droge amfetaminskog tipa speed-a, ecstazy-a, kao i marihuane- izvijestio je voditelj Odjela kriminaliteta droga PU vukovarsko-srijemske Krešimir Hunjet.

Nadalje, pojasnio je kako se radi se o 40 % većem broju zapljena opojnih droga u odnosu na prošlu godinu gdje su zbog prekršaja tj. neovlaštenog posjedovanja u većini slučajeva prijavljene osobe starosti između 16-21 godine, te kako je ono što je zabrinjavajuće kako se droga pronalazi u blizini škola, obrazovnih ustanova.

 Daljnja kriminalistička istraživanja pokazuju 30% veći broj kazneno prijavljenih osoba zbog preprodaje droge u odnosu na 2017. godinu.

Osim što je detektirano povećanje broja preprodaja u blizini škola, parkova i ugostiteljskih objekata, javnih mjesta, u većini slučajeva preprodaja se odvija u vremenu između 23 i 2 sati. Stoga, roditelje su upozoreni da kontroliraju svoju djecu, i da se pridržavaju zakonskih obveza vezanih uz noćne izlaske mladih, sukladno Obiteljskom zakonu.

 

Slučajevi zapljena opojnih droga…

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga u suradnji s PP Vukovar su koncem rujna 2018. godine dovršili kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjim Vukovarcem zbog osnovane sumnje da se bavi preprodajom droge „speed“ na području Vukovara. 29. rujna 2018. godine oko 17 sati u Vukovaru, 21-godišnjak je zatečen s dva pvc paketa unutar kojeg se nalazi amfetaminska smjesa ukupne težine oko 280 grama. Pretragom doma i drugih prostorija kod 21-godišnjaka su pronađena dva paketića marihuane težine 15 grama, precizna digitalna vaga s tragovima bijelog praha, 40 komada streljiva raznih kalibara. Saznanja iz kriminalističkog istraživanja ukazuju kako je preko internetske aplikacije 21-godišnjak kupovao amfetamin radi dalje preprodaje.

Također, policijski službenici Odjela kriminaliteta droga u suradnji s PP Županja proveli su više kriminalističkih istraživanja nad nekoliko osoba s područja Gradišta, zbog osnovane sumnje da su se bavili proizvodnjom većih količina marihuane tj. na raznim mjestima, na obradivim površinama, zasadili i uzgojili biljku indijske konoplje- marihuane te ju nakon toga trebali plasirati radi dalje preprodaje na području Republike Hrvatske i Europske Unije. U svibnju 2018. godine pretragom doma kod 47-godišnjaka pronađeno je više vreća s marihuanom težine 10-tak kilograma.

 

Koncem rujna na području Gradišta izvršene su 4 pretrage doma; pronađeno je:           

- 4 stabljike indijske konoplje visina od 1.5 do 2.5 metra,

-55 g marihuane                                        

- puška nn marke nn calibra,

- 2 pištolja

-  samostrijel te 26 komada raznog streljiva.

- dva spremnika za automatsku pušku,

- 400 grama vojnog eksploziva,

- 115 komada streljiva za automatsku pušku i 49 komada pištoljskog streljiva

 

Također, temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima provedena je prikrivena policijska radnja „promatranje“ na predjelu Mikluševci  u blizini mjesta Gradište. 20. rujna 2018. godine prilikom obilaska nasada u branju listova indijske konoplje zatečeni  su 47-godišnjak i 26-godišnjak iz Gradišta.

Provedenim očevidom te daljim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 47-godišnjak nabavio više sorti sjemena indijske konoplje, koje je dao uzgojiti 54-godišnjak iz Gradišta, nakon čega su 47-godišnjak i 26-godišnjak dalje uzgajali skriveno među poljem kukuruza.

Tako je pronađeno ukupno 150 stabljika indijske konoplje zasađene u plastične kante (visina između 100-150 cm). Pretragom doma kod 54-godišnjaka iz Gradišta pronađena je oprema za kontroliran uzgoj marihuane- umjetne lampe, pojačivači prirasta, ventilatori, navodnjavanje kap po kap i dr. Nakon sušenja očekivani prinos biljaka tj. cvjetnih vrhova i listova iznosio bi najmanje 20-tak kilograma. 47-godišnjnak, 54-godišnjak, 26-godišnjak i 33-godišnjak (svi iz Gradišta) su uhićeni počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te predani pritvorskom nadzorniku.       

U srpnju 2018. godine također je provedena prikrivena policijska radnja „promatranje“ u predjelu Iloka, tzv „Turska Skela“. Tada je zatečen 57-godišnjak kako u šumskom predjelu, na više raznih lokacija vadi staklenke u kojima su se nalazili cvjetni vrhovi marihuane, ukupne težine oko 12 kg. Pretragom doma 57-godišnjaka pronađena je manja količina marihuane kao i šprice s canabis uljem. 57-godišnjak je priveden uz kaznenu prijavu u pritvorsku jedinicu policije.

 

U drugom dijelu konferencije policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu Boris Klinec najavio je  novu preventivnu akciju prometne policije.

Akcija je usmjerena na suzbijanje direktnih uzročnika prometnih nesreća sa smrtno stradalim ili ozlijeđenim osobama, a to su alkohol, brzina, distrakcija (mobitel) i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Provodit će se od listopada 2018. do travnja 2019. godine. Policijski službenici će za vrijeme postupanja u prometu, vozaču kojeg zateknu u počinjenju prekršaja, nakon upoznavanja sa uzročnicima prometnih nesreća na području Vukovarsko-srijemske županije i određivanja primjerene sankcije, darovati miris za automobil na kojem se nalazi prikaz prekršaja u kojem je zatečen. Tako će vozač, prilikom svakog sjedanja u vozilo, imati podsjetnik na prekršaj u kojem je zatečen- i pogledom i mirisom.

 

A zbog čega se akcija provodi?

Na prometnicama Vukovarsko-srijemske županije u protekloj godini smrtno je stradalo 18 osoba, a u 2018. godini, u devet mjeseci, broj smrtno stradalih osoba već je dosegnuo brojku 15.

Uspoređujemo li devet mjeseci 2017. godine s devet proteklih mjeseci 2018. godine, dolazimo do zaključka kako je povećan broj smrtno stradalih osoba za 15%, a 60 % smrtno stradalih osoba je na udaljenosti do 5 km od obiteljske kuće smrtno stradalo u prometnoj nesreći. Ujedno, dobna skupina s najvećim brojem smrtno stradalih osoba jeste dobna skupina od 60-79 godina života.

Cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011-2020 jeste dosegnuti brojku od osam smrtno stradalih osoba na području PU vukovarsko-srijemske u jednoj kalendarskoj godini.



Pisane vijesti