Kako zaštititi vozilo od provalnika?

Slika /PU_VS/Kradje/provala u automobil2.jpg

Osim poduzimanja osnovnih mjera sigurnosti, postoje dodatne mjere zaštite kojima znatno možete utjecati da vaš automobil ne postane meta provalnika.

Foto: ilustracija

Provale u automobile i krađe stvari iz automobila događaju se tijekom čitave godine no, ipak, učestalije su za vrijeme blagdana i u ljetnom razdoblju.

Statistika samo ukazuje na pojačani broj provala u automobile u specifičnom vremenu, ali ne govori zbog čega provalnici baš tada imaju više uspjeha. Ovu pojavnost jednostavno je objasniti- riječ je o isključivo većem stupnju nepažnje građana odnosno manjoj brizi za vlastitu imovinu u vrijeme godišnjih odmora, blagdana, proslava te s druge strane, povećanoj potražnji prijestupnika za ulovom kako bi si također u to vrijeme omogućili viši životni standard, bilo uživanjem vašeg otuđenog novca ili jednostavno, prodajom otuđenih stvari iz vašeg limenog ljubimca.

Naravno, najveću pozornost izazvat će automobil čiji je vlasnik lakomisleno ostavio prozorska stakla neznatno spuštenima, kako bi si olakšao ulazak u automobil uslijed visokih ljetnih temperatura. No,  vrlo često vlasnici s dolaskom večeri  zaborave u potpunosti podignuti prozorska stakla, čime provalnicima uvelike olakšavaju posao.

Analizirajući krađe stvari iz automobila, uočen je znatan broj krađa stvari iz automobila koji uopće nisu bili zaključani. Oštećeni su najčešće svjesno ostavljali nezaključan automobil jer su mislili kako će samo na brzinu obaviti neku radnju: kupiti kruh u pekari, preuzeti dijete iz vrtića, kupiti cigarete na kiosku, žurno odnijeti namirnice iz automobila u vlastiti dom… Neiscrpan je broj ovakovih primjera, no zajedničko im je, osim što je vlasnik ostavio nezaključano vozilo, kako se često radilo o kratkotrajnom parkiranju automobila na mjestima visoke  frekvencije prometa ili ljudi te o mjestima koja i nisu idealan odabir za parkiranje vozila (nepropisno parkiranje).
Dakle, važan savjet vozačicama i vozačima glasi-provalnicima nije potrebna vječnost kako bi iz automobila otuđili vaše stvari, dapače, za manje od minute možete ostati bez svega!

Osim poduzimanja osnovnih mjera sigurnosti, a to je zaključavanje automobila i podizanje/zatvaranje prozorskih stakala, postoje dodatne mjere zaštite kojima znatno možete utjecati da vaš automobil ne postane meta provalnika.
Za početak, osobne predmete(torbice, novčanike, osobne isprave, sitni novac, sunčane naočale i sl.) nemojte ostavljati u autu. Ponesite ih sa sobom jer u suprotnom ostavljate ih doslovce kao u izlogu trgovine. Ukoliko imate previše stvari i ne možete ih sve ponijeti sa sobom, dio stvari odložite i zaključajte u prtljažnik, barem torbicu s osobnim ispravama i novcem. Lopovi nemaju vremena na bacanje i vrlo rijetko provaljuju u prtljažnike automobila.

Nadalje, parkirajte automobil na dobro osvjetljenom mjestu jer parkiranjem automobila primjerice uz rasvjetne stupove bitno umanjujete mogućnost provale u automobil. Provalnici jednostavno ne vole svjetla reflektora jer ih svjetlost izlaže velikom riziku da će ih slučajni prolaznik spazit i , na kraju, prepoznati.

I jedan praktičan savjet na kraju-rezervni ključ nemojte držati u automobilu. Time ste provalniku doslovce poklonili vlastitu imovinu, jer rijetko će koji provalnik odbiti priliku da, osim krađe stvari iz automobila, ne ode s mjesta događaja s „grande prix“ ulovom.
 

Stranica