In memoriam Miroslav Tunjić 2020

  • Slika /PU_VS/Akcije/zivim zivot bez nasilja/Skype-20201126-112807.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prigodnim online programom obilježili smo 10. obljetnicu smrti Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja, kako bi potaknuli mlade na osobni angažman u promicanju kulture nenasilja

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U sklopu „16 dana aktivizma“ u suradnji sa šest osnovnih i jednom srednjom školom na području  PU vukovarsko-srijemske provođen je niz preventivnih aktivnosti uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja, svih oblika nasilja, s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama, među djecom i mladima, poticanje prijavljivanja nasilja i upoznavanja žrtava nasilja s njihovim pravima, kao i davanje informacija o svim mogućnostima koje stoje na raspolaganju žrtvi unutar različitih institucija.

Riječ je naime o aktivnostima koje se provode u sjećanje na tragično preminulog Miroslava Tunjića, pod nazivom „In memoriam Miroslav Tunjić“. Mladić Miroslav Tunjić prije točno 10 godina, bio je žrtva vršnjačkog nasilja, i u spomen na njega kao i na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja, danas, 26. studenog s početkom u 11 sati održan je on line prigodni program, putem platforme skype,  u sklopu kojeg programa su predstavljeni izabrani promotori nenasilja.

Naime, iz ukupno 6 osnovnih i jedne srednje škole s županjskog područja, učenici su među sobom odabrali po jednog „Promotora nenasilja“.  Odabrane mlade osobe, ove godine uključile su se u obilježavanje „16 dana aktivizma“ na način da su, zbog epidemiološke situacije, izradili video uratke, putem kojih su, uz pomoć novih medija, pozvali mlade da se aktivno uključe u izgradnji ozračja nenasilnog okruženja. Promotori koji  su svojim srčanim radom, nesebičnim zalaganjem, djelima i ponašanjem od svojih vršnjaka odabrani za „Promotora nenasilja“ i ove godine će biti simbolično nagrađeni, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Županja i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske Županije.

Promotori nenasilja za 2020. godinu su:
  • IVA LJUBIĆ, učenica Osnovne škole Gradište
  • MARIJANA KOBAŠ, učenica Osnovne škole fra Bernardina Tome Leakovića, Bošnjaci
  • TENA BABIĆ, učenica Osnovne škole Ivan Kozarac, Županja
  • ANDREA KLAIĆ, učenica Osnovne škole Mate Lovraka, Županja
  • ANA BEGOVIĆ, učenica Osnovne škole Matija Antun Reljković, Cerna
  • TEO DOMINKOVIĆ, učenik Osnovne škole Ivana Martinovića, Štitar
  • ELA ŽIGIĆ, učenica Obrtničko-industrijske škole Županja

Izdvajamo rad učenice srednje obrtničke škole Ele Žigić, škole koju je pohađao i Miroslav, u kojem je predstavila svoje viđenje nasilja kojeg je i sama svjedok među svojim vršnjacima te uputila jasnu poruku…“ Ni jedna osoba nije zaslužila biti predmet sprdnje i maltretiranja.



Online prigodni program „In memoriam Miroslav Tunjić“ proveden je u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske i partnera uz podršku članova obitelji Tunjić, te potporu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, Županije vukovarsko-srijemske, Grada Županje, a u istom je sudjelovao i jedan posebni nam gost, on je od početka uvijek rado s nama, frontmen je grupe Adastra, utemeljitelj i predsjednik Društva za promicanje glazbe – Zvuk svjetlosti, koja se uspješno bori protiv “vjetrenjača” zvanih cipelarenje, šaka, šamar, hladno i vatreno oružje – g. Jeronim Marić.
 
Kad je riječ o obilježavanju ovogodišnjih „16 dana aktivizma“, ovo je prvi put da su nas epidemiološki uvjeti zbog pandemije Covid-19, potaknuli na drugačiji način rada, koji nije dopuštao odlazak policijskih službenika u školu, te su se cjelokupne aktivnosti odvijale pred manjim brojem sudionika. Međutim iskreno se nadamo da će provedene aktivnosti imati potreban edukativni karakter kako bi se mladima ukazalo na važnost razvijanja i njegovanja kulture nenasilja i dijaloga.
 

Stranica