GP Bajakovo: Potpisan Poslovnik o radu zajedničke kontaktne službe policije Republike Hrvatske i Republike Srbije

Slika PU_VS/vijesti/2011/IMG_3749.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Tijekom današnjeg dana, na Graničnom prijelazu Bajakovo održan je Radni sastanak g. Olivera Grbića, glavnog ravnatelja policije Republike Hrvatske i g. Milorada Veljovića, direktora policije Republike Srbije, sa suradnicima.

Ovom prilikom, čelnici dviju policija potpisali su Poslovnik o radu zajedničke kontaktne službe policije Republike Hrvatske i Republike Srbije na graničnom prijelazu Bajakovo - Batrovci.

Naime, na temelju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije koji je potpisan dana 25. svibnja 2009. godine u Rijeci, Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Direkcija policije Republike Srbije u prosincu 2010. godine sklopili su Protokol o osnivanju zajedničke kontaktne službe. Spomenuta kontaktna točka s radom je formalno započela dana 21. lipnja 2011. godine.

Njezina svrha je učinkovita i brza razmjena informacija između dviju policija u cilju: učinkovitijeg zajedničkog i usklađenog postupanja u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta osobito na području sprječavanja opasnosti te osiguranja javne sigurnosti, zaštite života i zdravlja ljudi i imovine, sprječavanja i progona kaznenih djela te stanja sigurnosti u nadzoru državne granice između dvije države.

Razmjena informacija odvija se putem policijskih službenika Postaje granične policije Bajakovo MUP-a Republike Hrvatske i Postaje granične policije Batrovci MUP-a Republike Srbije dok se prostorija predviđena za rad kontaktne službe nalazi u Postaji granične policije Bajakovo.

Radno vrijeme za razmjenu informacija između dviju policija je od 07,00 do 19,00 sati, a za potrebe razmjene informacija s hrvatske strane određen je koordinator službe i 5 policijskih službenika Postaje granične policije Bajakovo koji svakodnevno postupaju sukladno zahtjevima za razmjenu informacija.

Informacije se razmjenjuju neposredno kroz zaprimanje i odgovaranje na zamolbe druge strane, putem predviđenog obrasca, na hrvatskom i srpskom jeziku, a za potrebe razmjene informacija s hrvatske strane uspostavljena je jedinstvena adresa elektronske pošte kontaktna.sluzba.bajakovo@mup.gov.hr, na koju sve ustrojstvene jedinice policije upućuju svoje upite. Također, određeni su i brojevi telefona i  telefaksa, te dana mogućnost da se upiti sa terena upućuju i putem sustava radio veze.

Kako bi se razmjena informacija provodila u punom opsegu potpisan je i navedeni Poslovnik kojim se određuje način rada i međusobni odnosi policijskih službenika koji svoje zadaće obavljaju u ovoj zajedničkoj kontaktnoj službi.



Stranica