Gostovanje policijske službenice u emisiji na temu pravilnog držanja životinja

  • Slika /PU_VS/Akcije/gostovanja/20190404_155747.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska službenica Mudrinić govorila je o postupanju policije nakon zaprimljene dojave o napadu psa na čovjeka ili drugog psa, osvrnuvši se na čl. 30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji regulira postupanje policije u ovoj problematici.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

 
Ponukana nedavnim nemilim događajima u kojima su psi napali dijete i teže ga ozlijedili, lokalna vinkovačka televizija, jučer, 4. travnja, u emisiji „Tu oko nas“ obradila je temu „Učestali napadi opasnih pasa“ .

U emisiji je gostovala policijska službenica Ivana Mudrinić iz Odjela za javni red i mir PU vukovarsko-srijemske i Stjepan Turda, instruktor obuke za socijalizaciju pasa i licencirani ispitivač za provjeru testa za opasne pse.

Voditeljica i urednica emisije Helena Kostić podsjetila je vlasnike pasa na njihove dužnosti prema Pravilniku o opasnim psima (NN 117/2008), o čemu je detaljno izlagao Stjepan Turda. Naglašene su pasmine pasa koje su po svom karakteru i namijeni sklone napadima na druge životinje i ljude, ali naglašena je iznimno bitna činjenica koja se često izostavlja kada govorimo o tzv. „opasnim psima“-  svi psi, neovisno o pasmini, imaju jednak tretman u Pravilniku o opasnim psima, izuzev pasa pasmine terijera tipa bull i njegovih križanaca uzgojenih nekontroliranim uzgojem, dok „etiketu „opasnog psa“ pas može dobiti tek nakon što ničim izazvan napadne čovjeka i nanese mu tjelesne ozlijede ili ga usmrti; te ničim izazvan napadne drugog psa i nanese mu ozlijede kao i psi koji su posebno uzgajani ili desirani za borbe pasa ili psi koji su zatečeni u borbi pasa.

Veterinarski inspektor je dužan nakon zaprimljene dojave o napadu psa na drugog psa ili čovjeka provesti postupak koji će rezultirati odlukom o proglašenju psa „opasnim psom“ i upisivanjem novonastale okolnosti u Upisnik pasa.

Policijska službenica Mudrinić govorila je o postupanju policije nakon zaprimljene dojave o napadu psa na čovjeka ili drugog psa, osvrnuvši se na čl. 30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira( NN 5/90, 30/90, 47/90, 29/94), koji regulira postupanje policije u ovoj problematici. A upravo statistički pokazatelji koje je policijska službenica Mudrinić navela ukazuju na porast zabilježenih prekršaja po čl. 30 na području Vukovarsko-srijemske županije: u 2017. godini zabilježeno je 17 takovih prekršaja; u 2018. godini 25, a u prva tri mjeseca 209. godine već 16 prekršaja.
Također, naglasila je kako se od 16 zabilježenih prekršaja u ovoj godini 14 prekršaja odnosilo na napade pasa na građane, no, nasreću, radilo se o lakšim tjelesnim ozljedama.
Skrenula pozornost svim vlasnicima životinja, posebice pasa, kako životinje za vrijeme šetnje po javnim površinama moraju biti na povodcu, a neke pasmine i na povodcu i s obveznom brnjicom. Izdvojila je i značajnu informaciju koja se odnosi na prijevoz kućnih ljubimaca u motornim vozilima, pojasnivši kako se životinje mogu prevoziti u vozilima ukoliko je zadovoljen jedini preduvjet, a to je sigurnost vožnje, kako za vozača tako i za samu životinju. Mudrinić je istaknula kako se radi o posebnim kutijama za prijevoz životinja ili, u novije vrijeme također popularnoj posebnoj ogrlici za životinje koja ima dodatan povodac koji se uključuje u utor za korištenje sigurnosnog pojasa.

Zajedničku poruku koju su gledateljima poslali i Stjepan Turda i policijska službenica Mudrinić glasi kako je za ponašanje psa, pa tako i za napad psa na drugu životinju ili čovjeka, odgovoran isključivo vlasnik psa. Ljubav prema psu nije dovoljna za socijalizaciju psa te je sa psom potreban dugotrajan rad, koji ponekad, ukoliko se radi i o konstitucijski jačim psima, ili pak o pasminama koje imaju urođen snažan nagon za lovom, nužno je potražiti na vrijeme stručnu pomoć, bilo kod ovlaštenih trenera obuke pasa ili u ograncima Hrvatskog kinološkog saveza.

Također, u emisiji je zorno dočarano kako bi budući vlasnik prilikom nabave psa odnosno odabira pasmine psa trebao preispitati vlastite mogućnosti- s koliko prostora u kojem namjerava držati psa raspolaže, koliko dnevno vremena može posvetiti psu, kakva je okolina u kojoj će se pas razvijati; prilagoditi temperament psa broju članova obitelji i navikama članova obitelji; utvrditi spremnost i odlučnost ostalih ukućana na aktivno sudjelovanje u odgoju i brzini za psa….
 

Stranica