Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena i bez sankcija

Slika /PU_VS/Akcije/Manje oruzja-manje tragedija/kampanja-MOMT3.png

Spriječimo tragediju, budite odgovorni prema sebi i bližnjima i anonimno predajte ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva bez straha od sankcija!

Foto: MUP

Iako je prošlo dosta vremena od završetka ratnih zbivanja, postoje pojedinci koji se još uvijek ne mogu oprostiti od svojih ratnih suvenira te ih, često nedovoljno brižno, čuvaju u vlastitom domu.

Tijekom proteklog vikenda policija je u zasebnim kriminalističkim istraživanjima nad dvojicom hrvatskih državljana, 69- i 45-godišnjakom, nadležnom državnom odvjetništvu podnijela dvije kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavka 1. Kaznenog zakona, jer je pretragama njihovih domova i drugih prostorija u Oroliku i Ivankovu, provedenim 17. i 18. lipnja temeljem sudskih naloga, pronađeno oružje čije je posjedovanje građanima zabranjeno (probojno zapaljivo zrno i ručna bomba).

Kako bi ohrabrili građane da se konačno odvaže i predaju oružje i ostala minsko-eksplozivna sredstva, PU vukovarsko-srijemska redovno kroz sredstva javnog priopćavanja, promovira kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ i poziva građane da anonimno, bez zakonskih sankcija, predaju oružje i eksplozivne tvari koje nezakonito posjeduju.

Upozoravamo i na pronalaske neoprezno odloženih, odbačenih minsko-eksplozivnih sredstava u odvodnim kanalima, na poljoprivrednim i javnim površinama usred naseljenih mjesta.

Tako je i u petak 17. lipnja građanin iz Privlake prilikom renoviranja kuće u kupaonici ispod kade pronašao dvije ručne bombe. O pronalasku odmah je izvijestio policiju, a potom je policijski službenik protueksplozijske zaštite s mjesta pronalaska na siguran način izuzeo eksplozivna sredstva kako bi ih pohranio u skladište policijske uprave do uništenja.

Dužnost je, ali i odgovornost svih čimbenika civilnog društva da i dalje govore o problemu oružja i zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava kako bi se građane potaklo na dragovoljnu predaju, a najmlađe upozorilo i naučilo pravilnom ponašanju pri susretu s potencijalno ubojitim sredstvom.

SPRIJEČIMO TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I BLIŽNJIMA I ANONIMNO PREDAJTE ILEGALNO ORUŽJE ILI EKSPLOZIVNA SREDSTVA BEZ STRAHA OD SANKCIJA!

O svojoj nakani predaje obavijeste policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i dragovoljno predali oružje.
 

Stranica