Izvješće o održanom Okruglom stolu s temom smanjenja smrtnog stradavanja vozača mopeda i motocikala

Slika PU_VS/Edukacija/Okrugli stol/okrugli_stol_300_200.jpg

Foto: PU vukovarsko-srijemska 

Dana 1. travnja od 10,00 do 12,00 sati u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske Županije u Vinkovcima, na inicijativu Odjela policije PU vukovarsko-srijemske organiziran je „Okrugli stol o mjerama za smanjenje stradavanja vozača motocikla i mopeda u prometu“. Predmetni okrugli stol iniciran je od strane policijskih službenika u Odsjeku za sigurnost cestovnog prometa u cilju aktualiziranja problematike stradavanja motociklista i mopedista u cestovnom prometu, uoči početka nove moto sezone.

Na Okruglom stolu su sudjelovali predstavnici motoklubova s područja Županije vukovarsko-srijemske (MK „Vukovar“, MK „Nuštar“, MK „Gospodari vjetra“ Otok, MK „Cvelf“ Gunja, MK „Vinkovci“, MK „Village Riders“ Gradište, MK „Županja“, MK „Pegasus“ Drenovci, MK „Golubica“ Vukovar, MK „Jarmina“) te predstavnici policijskih postaja PU vukovarsko-srijemske. Tom prilikom za prisutne je organizirano predavanje u 4 cjeline: Prava, obaveze i odgovornosti organizatora i sudionika javnog okupljanja te zakonski propisi vezano za održavanje aktivnosti na cesti (policijski službenici Odjela policije); Edukacija kandidata za vozače, utjecaj tehničke ispravnosti vozila na sigurnost u prometu i priprema motocikla i mopeda za sezonu (Prva autoškola Vinkovci i AK Vinkovci); Obvezna i preporučena zaštitna oprema za vozače mopeda i motocikla (Moto Centar Maras) te prezentacija pružanja prve pomoći - zbrinjavanje vozača mopeda i motocikla, stradalih u prometnim nesrećama (Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, mladež Crvenog križa).

Na samom početku prisutne je pozdravio načelnik Odjela policije, g. Fabijan Kapular, koji je napomenuo kako su vozači mopeda i motocikla, uz pješake najugroženija skupina sudionika u prometu te kako se svake godine naslušamo crnih vijesti o stradanju mopedista i motociklista, a uvjereni smo da bi takvih nesreća bilo daleko manje da su svi sudionici u prometu mrvicu oprezniji pa i educiraniji. Činjenica je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. Posljedice takvog ponašanja ostavljaju trajne posljedice ne samo na sudionike nesreća, nego i na njihove bližnje. Ovakav oblik zajedničke suradnje, kao što je Okrugli stol, istaknuo je načelnik Kapular, može zasigurno doprinijeti aktualiziranju problematike sudjelovanja i stradavanja u prometu vozača motocikla i mopeda, te smanjenju njihova stradavanja u cestovnom prometu kao i podizanju ukupne razine prometne kulture, s kojom praksom se nada da će se nastaviti i u budućnosti.

Prisutne je pozdravio i voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, g. Berislav Šarić, koji je istaknuo kako je sigurnost cestovnog prometa briga i odgovornost svih subjekata društva, primarno svih nas koji u prometu svakodnevno i sudjelujemo, sami ili uz članove naših obitelji. Jednako tako istaknuto je kako su ostvareni prošlogodišnji rezultati u pogledu stanja sigurnosti cestovnog prometa bili najbolji u posljednjih 10 godina, uključujući i pokazatelje vezane za stradavanje mopedista i motociklista, od kojih je najznačajniji pokazatelj onaj o 83% smanjenju smrtno stradalih vozača mopeda i motocikla, kojih je 2009.g. u cestovnom prometu na području PU vukovarsko-srijemske smrtno stradalo 6, dok je 2010.g. smrtno stradao jedan vozač motocikla. Kako bi se pozitivan trend nastavio i ove godine, naglašena je važnost zajedničkog rada svih prisutnih predstavnika, agresivnijeg pristupa provođenju primarno preventivno-edukacijskih aktivnosti u cilju poticanja svih sudionika u prometu na preuzimanje njihovog djela odgovornosti poradi osiguranja zajedničke sigurnosti.

Sudionici tribine vrlo aktivno su se uključili u rad Okruglog stola, iznoseći svoje prijedloge i sugestije, a na kraju rasprave svi su se složili  kako ovakvi susreti trebaju u svakom slučaju biti tek prvi korak buduće dugotrajne i uspješne suradnje.



Stranica