Okrugli stol na temu smanjenje stradavanja vozača motocikala i mopeda

Slika PU_VS/Motori_predavanje_2.jpg

Odjela policije PU vukovarsko-srijemske organizira okrugli stol s ciljem smanjenja stradavanja vozača motocikla i mopeda u prometu.koje će se održat će dana 1. travnja (petak) s početkom u 10.00 sati u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije.

 Foto: PU vukovarsko-srijemska

 Odjela policije PU vukovarsko-srijemske organizira okrugli stol s ciljem smanjenja stradavanja vozača motocikla i mopeda u prometu.  Navedeno predavanje održat će se dana 1. travnja (petak) s početkom u 10.00 sati u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u  Vinkovcima, Glagoljaška 27, na koje su pozvani sudjelovati svi predstavnici moto klubova (udruga, društava) sa području Županije vukovarsko-srijemske.

Pred nama je još jedna motociklistička sezona, iz dana u dan vrijeme je sve ljepše, idealno za izlazak sve većeg broja vozača mopeda i motocikla na naše prometnice. Vozači motocikla i mopeda su, uz pješake, najizloženija skupina u prometu jer su s obzirom na relativno male udaljenosti koje prelaze, još uvijek previše izloženi prometnim nesrećama. Poražavajuća statistika, naime, govori da mopedisti i motociklisti, koji u prometu sudjeluju s tek šest posto, čine udio od oko 19% u ukupnom broju poginulih osoba u prometnim nesrećama na razini Republike Hrvatske pa je tako tijekom 2010.g. na hrvatskim prometnicama u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali predmetni vozači, živote izgubilo 80 osoba, dok su 2 422 sudionika zadobila lake ili teške tjelesne ozlijede.

Sagledavajući ovakve teške posljedice, u obzir treba uzeti relativno kratko vrijeme tijekom kojeg su motociklisti i mopedisti aktivni, a koje nije duže od sedam mjeseci godišnje. Svake godine javnost potresaju vijesti o stradanju mopedista i motociklista, a uvjereni smo da bi takvih nesreća bilo daleko manje da su svi sudionici u prometu malo oprezniji pa i educiraniji kako oni u metalnim ljubimcima, automobilima tako i sami vozači mopeda i motocikala.

U cilju osiguranja zaštite te smanjenja stradavanja motociklista i mopedista u cestovnom prometu, u PU vukovarsko-srijemskoj ove godine odlučili smo agresivnije krenuti s preventivno-edukacijskim aktivnostima vođeni idejom kako se o prometu mora učiti svaki dan, a opreza nikad dovoljno.

Upravo iz navedenog razloga na sudjelovanje okruglom stolu o mjerama za smanjenje stradavanja vozača motocikla i mopeda u prometu, našem pozivu su se odazvali te će kao gosti predavači sudjelovati predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci s prezentacijom pružanja prve pomoći - zbrinjavanje vozača mopeda i motocikla, stradalih u prometnim nesrećama, predstavnici Autokluba „Vinkovci“ i STP Autokluba „Vinkovci“ s predavanjem na temu edukacija kandidata za vozače, utjecaj tehničke ispravnosti vozila na sigurnost u prometu i priprema motocikla i mopeda za sezonu te predstavnik Moto centra Maras s prezentacijom obvezne i preporučene zaštitne opreme za vozače mopeda i motocikla. Jednako tako policijski službenici Odjela policije PU vukovarsko-srijemske ovom prilikom upoznat će sudionike okruglog stola s pravima, obavezama i odgovornostima organizatora i sudionika javnog okupljanja te zakonskim propisima vezano za održavanje aktivnosti na cesti. 



Stranica