I ovog vikenda provedena akcija "Alkohol i brzina"

Slika PU_VS///drager-a.jpg

 Tijekom vikenda priovedena akcija "Alkohol" i "Brzina".

 Foto: ilustracija

 Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske, tijekom vikenda sa subote na nedjelju 26./27. ožujka 2011.godine od 21,00 do 3,00 sati proveli su koordiniranu preventivno-represivnu akciju u cestovnom prometu zajedno s policijskim službenicima PU brodsko-posavske, PU osječko-baranjske, PU požeško-slavonske i PU sisačko-moslavačke, primarno usmjerenu na vožnju nedopuštenom brzinom i vožnju pod utjecajem alkohola i droga.

 Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 48 prometnih prekršaja, od čega izdvajamo 14 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 15 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, jedno upravljanje neregistriranim vozilom u prometu na cesti, tri vozača koja su upravljala vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, jedan vozač koji je upravljao vozilom pod zabranom, jedan prolazak kroz crveno svjetlo te jedan vozač koji je upravljao mopedom bez zaštitne kacige. Jednako tako, 17 vozača i tri vozila  isključeni su iz cestovnog prometa na temelju zakonske regulative.                 

Utvrđivanju prisutnosti alkohola ukupno je podvrgnuto 140 vozača, kojom prilikom je za 14 vozača osobnog automobila i jednog vozača motocikla utvrđena prisutnost alkohola i to u koncentracijama od 0,51 do 1,00 g/kg alkohola (8 vozača), od 1,01 do 1,50 g/kg alkohola (6 vozača) te iznad 1,51 g/kg alkohola (1 vozač).

  Od ukupno 14 vozača osobnih automobila, koji su u prometu na cesti zatečeni da upravljaju pod utjecajem alkohola, jedan vozač upravljao je vozilom prije stjecanja prava na upravljanje (utvrđena koncentracija 0,70 g/kg) dok je jedan vozač pod utjecajem alkohola zatečen da upravlja vozilom pod zabranom (utvrđena koncentracija 1,45 g/kg).

  Prilikom provedbe predmetnih pojačanih mjera, u prometu na cesti zatečene su i dvije žene vozačice pod utjecajem alkohola, u dobi od 18 godina (utvrđena koncentracija 0,67 g/kg) i 30 godina (utvrđena koncentracija 1,21 g/kg), a obzirom na dob vozača, najzastupljenija kategorija vozača pod utjecajem alkohola bili su mladi vozači u dobi od 16 do 24 godine (ukupno 6 vozača).

 S najvećom izmjerenom koncentracijom alkohola u organizmu evidentiran je 75 godišnji vozač osobnog automobila iz Vinkovaca (1,61 g/kg) koji je zatečen u prometu 27. ožujka oko 0,40 sati u Vinkovcima.

 U intervalu realizacije predmetnih pojačanih aktivnosti, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske nije zabilježena  niti jedna prometna nesreća.

 PU vukovarsko-srijemska i ovom prilikom apelira na sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove i propise, pripaze na ograničenje brzine te da ne sudjeluju u prometu ukoliko su konzumirali alkohol ili opojne droge.



Stranica