NADZOR I ZAŠTITA VOZAČA MOPEDA, MOTOCIKLA I BICIKLA

Slika PU_VS/promet.jpg

Dana 28. rujna 2010. godine u vremenu od 10 do16 sati na području PU vukovarsko-srijemske, od strane policijskih službenika prometne policije provedena je preventivno represivna akcija usmjerena na nadzor i zaštitu vozača motocikla, mopeda i bicikla.

Foto: Ilustracija

Dana 28. rujna 2010. godine u vremenu od 10 do16 sati na području PU vukovarsko-srijemske, od strane policijskih službenika prometne policije provedena je preventivno represivna akcija usmjerena na nadzor i zaštitu vozača motocikla, mopeda i bicikla.

Tijekom vremenskog razdoblja od 01. siječnja do 31. kolovoza 2010. godine na području PU vukovarsko-srijemske dogodilo se 798 prometnih nesreća: 10 prometnih nesreća s poginulim osobama, 321 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama  te 467  prometnih nesreća s materijalnom štetom. U navedenom broju prometnih nesreća nastradale su ukupno 533 osobe: 11 osoba smrtno je stradalo, 75 osoba teško je ozlijeđeno, dok je lakše ozlijeđeno 447 osoba.

Vozači mopeda, motocikla i bicikla tijekom siječnja-kolovoza 2010. godine bili su sudionici 69 prometnih nesreća, što je udio od 8,6% u ukupnom broju prometnih nesreća evidentiranih tijekom navedenog razdoblja u cestovnom prometu na području PU vukovarsko-srijemske: 2 nesreće s poginulim osobama, 55 nesreća s ozlijeđenim osobama i 12 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U navedenim nesrećama ukupno je nastradalo 55 vozača mopeda, motocikla i bicikla: 1 vozač bicikla i 1 vozač motocikla smrtno su stradali, 14 vozača zadobilo je teške tjelesne ozlijede dok je  39 vozača navedene kategorije sudionika  zadobilo lake tjelesne ozlijede. Tijekom 2009.g. vozači mopeda, motocikla i bicikla sudjelovali su u 112 prometnih nesreća, što je smanjenje navedenih prometnih nesreća za -38,4% u odnosu na istovjetno razdoblje 2010. godine, a kojom prilikom je nastradalo ukupno 97 vozača, što je smanjenje za -43,3%. Najznačajnije smanjenje evidentirano je u pogledu broja smrtno stradalih vozača mopeda, motocikla i bicikla kojih je manje za -66,6% (6-2).

U intervalu realizacije predmetnih pojačanih aktivnosti, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske ukupno su utvrđena i sankcionirana 83 prekršaja, od čega 20 prekršaja vozača mopeda i motocikla te 13 prekršaja vozača bicikla. Od ukupnog broja poduzetih mjera izdvojili bi 16 vozača koji su vozili nepropisnom brzinom, 1 vozača koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola, 4 vozača koji su upravljali vozilom u prometu prije stjecanja prava na upravljanje (od čega 2 vozača mopeda), 4 vozača koja su upravljala neregistriranim vozilom (od čega 1 neregistrirani moped) te 6 vozača koji su u prometu na cestama upravljali vozilom bez zaštitne kacige.

Jednako tako napomenuli bi kako su tijekom dana 28. rujna 2010.g. na području PU vukovarsko-srijemske ukupno evidentirane 3 prometne nesreće s materijalnom štetom, od kojih je jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom u gradu Vukovaru, na raskrižju ulica Priljevo – Matice Hrvatske, oko 17,15 sati izazvao 14-godišnji vozač bicikla, koji je tom prilikom nepropisno skretao te oduzeo prednost prolaska vozaču osobnog automobila. Napominjemo kako za vrijeme provođenja akcije nije evidentirana niti jedena prometna nesreća u kojoj su sudjelovali vozači mopeda, motocikala i bicikla.  



Stranica