RODITELJI - PRIPAZITE NA SVOJU DJECU !

Slika PU_VS/coka i učenici-jarmina-prva fotka.jpg

Tijekom razdoblja siječanj-travanj 2010.g., na području PU vukovarsko-srijemske, ukupno je evidentirana 361 prometna nesreća, od čega 35 prometnih nesreća u kojima su sudjelovala djeca i to u 24 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama te 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija 


Tijekom razdoblja siječanj-travanj 2010.g., na području PU vukovarsko-srijemske, ukupno je evidentirana 361 prometna nesreća, od čega 35 prometnih nesreća u kojima su sudjelovala djeca i to u 24 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama te 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama ukupno je sudjelovalo 41 dijete, a 21 dijete zadobilo je ozljede: 1 dijete zadobilo je teške tjelesne ozlijede dok je 20 djece zadobilo lake tjelesne ozlijede.

Trend stradavanja djece u cestovnom prometu, nažalost, nastavio se i tijekom mjeseca svibnja, kada je četvero djece stradalo u prometnim nesrećama (jedno dijete je smrtno stradalo, jedno je zadobilo teške dok je dvoje djece zadobilo lake tjelesne ozljede. Uzroci prometnih nesreća su uglavnom neoprezna pretrčavanja kolnika i nepropisna brzina vozila.

Sigurnost djece u prometu prvenstveno je briga i odgovornost nas odraslih! Djeca tek uče pravila ponašanja u prometu. Kao vozač, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine možete pridonijeti sigurnosti djece u prometu. Kao roditelj, svojim primjerom djelujte na prometni odgoj djeteta! Manju djecu nikako ne ostavljajte bez nadzora jer u trenutku mogu nastradati pri pokušaju da uhvate loptu na cesti ili trčeći za drugom djecom.

Odgovorno, korektno, pažljivo i sigurno ponašanje vozača prema djeci u prometu započinje sjedanjem u automobil. Vozač koji se uključuje u promet, izlazi iz garaže ili s parkirališta, mora računati na djecu koja se igraju iza ili ispred vozila, hodaju nogostupom ili voze bicikl. Pazite na svoje ponašanje i postupke u prometu!

Također, pored stradavanja djece u prometu, u zadnjih nekoliko dana na području ove Policijske uprave evidentirana su i dva nesretna slučaja stradavanja djece. Prvi se dogodio 7. svibnja u Vukovaru, kojom prilikom je 10-godišnjak iz Vukovara igrajući se na šlepi sa šljunkom koja se nalazila uz obalu rijeke Dunav, u jednom trenutku pao u rijeku i utopio se. Zadnji slučaj dogodio se u nedjelju, 9. svibnja u Babinoj Gredi, kada je 11-godišnjak u igri, iz puške koju je pronašao na tavanu svoje obiteljske kuće, pogodio 10-godišnjaka u glavu, koji je od posljedica ozljeda preminuo.

Zbog svega rečenog i sigurnosti djece i svih nas, molimo građane da ne odbacuju minsko-eksplozivna sredstva zbog velike opasnosti za ljudske živote, već da opasna sredstva dragovoljno predaju policiji.

O dragovoljnoj predaji građani nas mogu izvijestiti pozivom na broj telefona 92.

Prema građanima koji dragovoljno predaju minsko-eksplozivna sredstva, oružje i strjeljivo, neće se poduzimati nikakve dodatne prekršajne ili kaznene mjere.         

Također, u slučaju pronalaska oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava, molimo građane a posebice djecu, da iste ne diraju, već da o pronalasku izvijeste najbližeg policijskog službenika ili policijsku postaju, pozivom na broj telefona 92.



Stranica