„Žrtva Borovo Naselja za Domovinu“

  • Slika /PU_VS/IMG-20221119-WA0003.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U čast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine u Borovu naselju

Galerija: PU vukovarsko-srijemska

Dana 19. studenog 1991. godine neprijatelj je zauzeo i ratnu bolnicu koja se nalazila u prostoru „Borovo Commerc“-a. Tada se iz zgrade koja je tri mjeseca stalno bila napadana od strane neprijatelja predalo nekoliko stotina ranjenika, među kojima je bilo žena i djece. 115 ranjenika je odvedeno u nepoznato i pogubljeno.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svoju počast za sve žrtve Borova Naselja, 176 branitelja i civila, ubijenih po ulasku neprijateljskih snaga u ovu vukovarsku gradsku četvrt, 19. studenog 1991. godine odali su predstavnici Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ koji su ujedno i organizatori okupljanja, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved, župan Vukovarsko-srijemske županije gospodin Damir Dekanić sa suradnicima, gradonačelnik grada Vukovara gospodin Ivan Penava sa suradnicima, gradonačelnik grada Sinja gospodin Miro Bulj sa suradnicima, načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske mr.sc. Fabijan Kapular,  uz načelnika Policijske postaje Vukovar Vladu Božića i mnogi drugi.

Potom su sudionici programa u Koloni sjećanja uputili putem križnog puta ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje je  služena misa zadušnica. Na Križnom putu – „Putu sjećanja i svjetlosti“ – od Borovo Commerce-a do crkve svijeće su upalili učenici osnovnih škola Borova naselja.

U čast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine u Borovu naselju komemorativni program je nastavljen na obali Dunava bacanjem vijenaca u Dunav i paljenjem svijeća uz obalu, a potom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja farme Lovas te Spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu Naselju.
 

Stranica