"Žrtva Borovo Naselja za Domovinu"

  • Slika /PU_VS/Dan sjećanja 18-11/Borovo Naselje 19-11-2020/DSC_0380.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ispred ruševina skladišta nekadašnje tvornice Borovo Commerce obilježena je danas 29. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju  

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Borovo Commerce je od samog početka napada pa sve do okupacije Borova Naselja bila žila kucavica obrane Vukovara od srpske agresije. Tvornica je davala struju i vodu, a potom je postala sklonište za oko 1000 građana, uglavnom starijih i nemoćnih osoba, te pričuvna bolnica za ranjene i bolesne.

Dan nakon sloma obrane grada Vukovara, JNA je, strateški zauzimajući objekte u kojima se nalazio najveći broj preživjelih, tenkovima počela razarati Borovo Commerce te pozvala na predaju ranjenike, žene i djecu te branitelje koji su se povukli u skladište tvornice. Po izlasku iz tvornice, krećući se prema vozilima za prijevoz počeli su napadi na zarobljenike i odvođenje iz kolone. 115 ranjenika odvedeno je u nepoznato i pogubljeno.


U tri mjeseca opsade ove gradske četvrti Vukovara poginulo je 176 branitelja i civila, dok je na dan okupacije ubijena 51 osoba. Njih 48 odvedenih iz Borovo Commercea još se vode kao nestali. Dio branitelja i civila ubijen je i pokopan u masovnoj grobnici na farmi „Lovas“.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, u komemorativnom programu „Žrtva Borovo Naselja za Domovinu“ vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ koji su ujedno i organizatori okupljanja, izaslanstvo Hrvatskog sabora i Vlade RH, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Županije, Grada Vukovara i tvornice Borovo. U spomen i sjećanje na ubijene i nestale žrtve Borova Naselja, ispred Policijske uprave vukovarsko-srijemske vijenac je položio i svijeću zapalio načelnik policijske uprave mr.sc. Fabijan Kapular.

Potom su sudionici programa u Koloni sjećanja pošli putem križnog puta ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske ispred koje je služena misa zadušnica. Na Križnom putu – „Putu sjećanja i svjetlosti“ – od Borovo Commercea do crkve svijeće su upalili učenici osnovnih škola Borova naselja.

Komemorativni program u čast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine u Borovu naselju nastavljen je na obali Dunava bacanjem vijenaca u Dunav i paljenjem svijeća uz obalu, a potom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja farma Lovas te Spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu Naselju.
 

Stranica