Vozači oprez! Motociklisti i mopedisti su na cestama

Slika /PU_VS/Prometne/ljetno racunanje vremena.png

Vozači ostalih vozila posebnu pažnju trebaju usmjeriti na vozače motocikala i mopeda, posebice iz razloga što se upravo vozači tih dvokotačnih ljubimaca ubrajaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu

Foto: Ilustracija

Znatno više temperature od uobičajenih za početak proljeća nakratko su nas sve razveselile te na prometnice izmamile veći broj motociklista i mopedista. No kako bi neopterećeno uživali u vožnji na prvom proljetnom suncu, vozači dvokotačnih ljubimaca moraju ispuniti preduvjete sigurne vožnje, što zbog vlastite sigurnosti, tako i zbog sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu na cestama.

Najčešći uzrok prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači motocikala i mopeda su neprilagođena brzina kretanja, nekorištenje sigurnosne kacige te vozači drugih vozila koji im oduzimaju prednost prolaska.

Nerijetko i sami vozači motocikala i mopeda, svojim nedovoljno odgovornim ponašanjem, doprinesu vlastitoj ugrozi jer često precijene svoje vozačke sposobnosti; poneki upravljaju vozilom prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita za ovu kategoriju vozila, neki pak ne obrate dovoljno pažnje na hladan i klizak kolnik. Najveća opasna pogreška koju vozači automobila zamjeraju vozačima motocikala i mopeda je loša procjena situacije pri pretjecanju ili obilaženju kolone vozila.

No dužnost odgovornog ponašanja koje će osigurati primjerenu razinu sigurnosti pri sudjelovanju u prometu nije samo na vozačima motocikala i mopeda – dosljedno poštivanje prometnih pravila očekuje se od svih vozača!

Štoviše, vozači ostalih vozila trebali bi pojačanu pažnju usmjeriti na vozače motocikala i mopeda, posebice iz razloga što se upravo vozači motocikala i mopeda ubrajaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu. Propusti vozača poput zanemarivanja gledanja u tzv. „mrtvi kut“, neopreznog otvaranja vozila u zaustavljenoj koloni ili, pak, skretanja bez pokazivača smjera ili oduzimanja prednosti prolaska mogu imati pogubne posljedice za vozače motocikala i mopeda.

Stoga savjetujemo svim sudionicima u prometu da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti i svojim samozaštitnim ponašanjem i uvažavanjem svih pravila prometne kulture ujedno povećaju sigurnost ostalih sudionika u prometu.
 

Stranica