Vinkovci: Izviješće o provedenoj akciji prema biciklistima sudionicima u prometu

Slika PU_VS/Akcije/Biciklisti u prometu/reflektirajući prsluk.jpg

U razdoblju od 31.10. do 6.11. 2011. godine Postaja prometne policije Vinkovci u jutarnjim i večernjim satima provodila je preventivnu akciju usmjerenu na zaštiti i prekršaje vozača bicikla pod nazivom «Zaštita i prekršaji vozača bicikla u cestovnom prometu».

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U razdoblju od 31.10. do 6.11. 2011. godine tijekom redovne službe policijski službenici postaje prometne policije Vinkovci u jutarnjim i večernjim satima i u uvjetima smanjene vidljivosti (svakodnevno je bilo guste magle), provodili su preventivnu akciju usmjerenu na zaštiti i prekršaje vozača bicikla pod nazivom «Zaštita i prekršaji vozača bicikla u cestovnom prometu».

Tijekom provedbe preventivne akcije policijski službenici uočavali su vozače bicikla koji upravljaju biciklom bez reflektirajućih prsluka, kojom prilikom su iste upoznali sa odredbama iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno člankom 113. stavak 2., kojom prilikom je ukupno je podijeljeno 18 reflektirajućih prsluka.

S obzirom na naprijed navedeno, može se zaključiti da su pojačane mjere postigle u potpunosti svoj cilj, posebice jer u navedenom razdoblju nije bilo nastradalih vozača bicikla. Isto tako preventivno-represivne akcije i pojačane mjere usmjerene na zaštitu vozača bicikla provoditi će se i u narednom periodu, sa ciljem sprečavanja događanja prometnih nesreća, u kojima sudjeluju biciklisti.

Naposljetku, podsjećamo i na zakonske obveze:

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. 

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi ovoga članka.



Stranica