VIDEO: Obilježen In memoriam na 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara

  • Slika /PU_VS/Obljetnice/7.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Vukovaru s posebnim pijetetom i zahvalom obilježena 32. obljetnica stradavanja 97 policajaca u Domovinskom ratu

Galerija: PU vukovarsko-srijemska 

U petak, 13. listopada u Gradu Heroju je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i Policijske uprave vukovarsko-srijemske, odana počast poginulim i nestalim policajcima koji su prvi stali u obranu Domovine i nesebično dali svoje živote za slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.

Svečani program započeo je u Marincima podno Spomen obilježja poginulim u Domovinskom ratu pripadnicima ATJ Lučko i SJP PU brodsko-posavske te Zbora narodne garde, gdje su položene svijeće trobojnice za vječni spomen na naše poginule hrvatske vitezove.

Molitvu za poginule predvodio je policijski kapelan Policijske uprave vukovarsko-srijemske, don Ivan Begović.

Svečanost se nastavila u Vukovaru kod Spomen obilježja za 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara gdje je policijska klapa Sv. Mihovil  intonirala Himnu Republike Hrvatske.

Uz Počasni postroj „Svijeće zahvale za naš korak slobodni“ svijeće su zatim položili obitelji poginulih i nestalih hrvatskih redarstvenika, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima – zamjenicima, zapovjednicima i čelnicima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i načelnicima policijskih uprava, izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković sa suradnicima, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova i general pukovnik u mirovini Mladen Markač, predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar Ante Ljubić, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata s predsjednikom Josipom Slaćaninom, predstavnici Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko 90 Oliver Zorić i Josip Ćelić, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije „Šimini anđeli pakla“, Andrija Živković, predstavnici  Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije te Udruge hrvatskih branitelja „Dvanaest redarstvenika“ i Udruge „Prvi hrvatski redarstvenik“, kao i predstavnici svih ostalih braniteljskih udruga i mnogi drugi.

Bijele svijeće koje simboliziraju 97 poginulih i nestalih policajaca položili su i polaznici Policijske škole „Josip Jović“.

Velečasni Frano Musić, biskupski vikar za pastoral u Ministarstvu unutarnjih poslova, predvodio je molitvu za vječni spomen poginulim i nestalim policajcima.



Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović je i ovom prigodom podsjetio riječima: „Večeras smo se nakon 32 godine ponovno okupili na mjestu na kojem odajemo počast žrtvi hrvatskih policajaca koji su zajedno sa svim hrvatskim braniteljima ispisali povijest, povijest nastanka Republike Hrvatske, pogotovo ovdje u Vukovaru gdje je njihova žrtva zapravo odredila budućnost toga rata koja je završila osloboditeljskim operacijama, stvaranjem neovisne i međunarodno priznate Republike Hrvatske. Zato je naša obveza da se svake godine ovdje okupimo i odamo poštovanje i zahvalnost policajcima  koji su dali svoje živote, od Borova Sela pa do Marinaca gdje je na današnji dan pokušan proboj gdje je također deset policajaca poginulo. Tih 97 svijeća koje su upalili polaznici Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“  simbol su da i nove generacije policijskih službenica i službenika zapravo ovdje u Vukovaru crpe one što moraju kad dolaze u sastav hrvatske policije,  crpe ono što je poruka ovoga grada, što je poruka njihovih prethodnika, a to je da svaki dan štiteći javni red i sigurnost građana Republike Hrvatske moraju biti spremni i na najveću žrtvu. Danas se prisjećamo i godišnjice koju ćemo obilježiti za nekoliko dana, pogibije generala Blage Zadre koji je sve do kraja rujna bio pripadnik hrvatske policije tako da i njega doživljavamo kao svehrvatskog branitelja koji je dao svoj obol u stvaranju hrvatske policije i stvaranju zbora narodne garde i naravno hrvatske vojske. U tišini, dostojanstveno, kako to i zaslužuju, odajemo počast velikoj žrtvi hrvatske policije ovdje u Vukovaru.“

Žrtva koju su hrabri hrvatski policajci i branitelji podnijeli u stvaranju Domovine, davši ono najvrjednije, svoje živote, nikada neće biti zaboravljena.

Neka im je vječna slava i hvala!



 

Stranica