Utajom poreza oštetili državni proračun za preko 13 milijuna kuna

Slika /PU_VS/Svasta/novac - kune.jpg

Protiv sedam odgovornih osoba iz četiri vinkovačka poslovna subjekta podnesena je kaznena prijava za kazneno djelo Utaja poreza ili carine

Foto: Ilustracija

Temeljem više zapisnika o provedenom nadzoru Porezne uprave Ministarstva financija, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad više odgovornih osoba četiri poslovna subjekta iz Vinkovaca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Utaja poreza ili carine.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su se sedmero osumnjičenika, hrvatskih državljana u dobi od 59, 57, 42, 39, 39, 34 i 31 godine, dogovorili kako će, korištenjem lanca poslovnih subjekata u kojima su odgovorne osobe, steći nepripadnu materijalnu korist smanjenjem porezne obveze.

U razdoblju od 2017. do 2019. godine, neistinito su prikazivali poslovne događaje ispostavljanjem nevjerodostojnih računa i isplaćivali gotovinu s poslovnih računa te neprijavljivanjem poreznih obveza i neosnovanim iskazivanjem pretporeza po lažnim računima umanjili porezne obveze koje su bili dužni plaćati. Na opisani način su stekli nepripadnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna u iznosu od najmanje 13.500.000 kuna.

Protiv osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.
 

Stranica