Uslijed nezakonite uporabe pirotehničkog sredstva oštećeni prozori škole

Slika /PU_VS/Akcije/Mir i dobro/FOTO 5.jpg

Podsjećamo građane na zabranu uporabe pirotehničkih sredstava u vremenu od 2. siječnja do 26. prosinca te mogućnost njihove dragovoljne predaje u sklopu akcije Manje oružja, manje tragedija

Foto: Ilustracija

Jučer, 17. siječnja u 16,58 sati, zaprimljena je dojava djelatnika vukovarske srednje škole o oštećenju prozora.

Odmah po saznanju intervenirali su policijski službenici i utvrdili identitet osoba koje su u prostoru škole uporabile pirotehničko sredstvo koje je oštetilo stakla na dva prozora.  Pritom nitko nije ozlijeđen.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, protiv počinitelja će biti podnesene odgovarajuće prijave i obavijesti nadležnim službenim tijelima.

Tijekom kriminalističkog istraživanja jedan od počinitelja je policijskim službenicima predao ukupno 70 komada pirotehničkih sredstava F1, F2 i F3 kategorije. Pirotehnička sredstva su oduzeta.

Podsjećamo građane kako je spomenutim Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 dozvoljena isključivo od 27.  prosinca do 1. siječnja i to osobama starijima od 18 godina. Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi.

Samo pirotehnička sredstva F1 kategorije, koja u sebi sadrže male količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, konfete - bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi ) mogu tijekom cijele godine upotrebljavati osobe starije od 14 godina.

U sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, koja je i dalje u tijeku, osim što možete predati ilegalno oružje bez sankcija, možete predati i zabranjena pirotehnička sredstva koja eventualno imate u svom posjedu i tako spriječiti ozljede i oštećenja imovine.

Dodatne informacije pogledajte u Brošuri

 

Stranica