Upozoravamo građane na prijevare putem pretplatničkih ugovora s operaterima telekomunikacijskih usluga

Slika /PU_VS/Predmeti i sredstva kd-a/novac.jpg

Ne nasjedajte na prijevare - kao potpisnici ugovora sami ćete biti odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza s teleoperaterima

Foto: Ilustracija

U prostorije policije pristupila je 43-godišnjakinja te prijavila kako je u siječnju 2021. godine putem oglasnika stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja nudi brze pozajmice uz ugovor s teleoperaterom te dogovorila isplatu pozajmice nakon što ista osoba u njeno ime sklopi tri korisnička ugovora s teleoperaterom za kupnju tri mobilna uređaja, koje je oštećena, po izvršenoj dostavi uređaja na njenu kućnu adresu, trebala poslati toj osobi radi preuzimanja. No, nakon što je to učinila, novčanu pozajmicu nije dobila, a teleoperater na temelju sklopljenih ugovora od nje zahtijeva podmirenje svih dugovanja za kupljene mobilne uređaje.

Protiv počinitelja, koji je lažnim prikazivanjem činjenica doveo 43-godišnjakinju u zabludu, policija će podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevara nadležnom državnom odvjetništvu.

Upozoravamo građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge osoba, koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za to dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune. Naime, kao potpisnici ugovora sami će biti odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza.

Ujedno pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora, na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu.

U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom ili posumnjate u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je odmah obavijestiti policiju na broj 192.

 

Stranica