Uhićen zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

Slika /PU_VS/O nama-fotke/mup rh - pu vs.png

Sumnja se kako je osumnjičeni tijekom 1991. i 1992. godine u srpskim logorima u Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i Nišu kao ispitivač verbalno i tjelesno zlostavljao zatočene pripadnike oružanih postrojbi Republike Hrvatske zadajući im pritom velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak, 6. lipnja u 18,25 sati prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen je 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda zbog sumnje da je tijekom 1991. i 1992. godine počinio kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ na štetu više osoba.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, nad uhićenikom proveli kriminalističko istraživanje te utvrdili osnovanu sumnju da je u razdoblju od studenog 1991. do travnja 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske između oružanih snaga Hrvatske vojske i policije i naoružanih paravojnih formacija pobunjenih Srba i oružanih snaga JNA, u logorima osnovanim u Republici Srbiji, u blizini mjesta Stajićevo, u Sremskoj Mitrovici i Nišu, u koje je s područja Republike Hrvatske dovedeno i zatočeno više stotina pripadnika oružanih postrojbi Republike Hrvatske, kao ispitivač, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, prilikom ispitivanja verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike, udarajući ih palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu im je zadavao velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta.

Policija je protiv osumnjičenog 65-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ opisano i kažnjivo u članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.
 

Stranica