Uhićen počinitelj više kaznenih djela

Slika /PU_VS/O nama-fotke/uhićenje.jpg

Protiv 28-godišnjaka će Policijska uprava vukovarsko-srijemske dostaviti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom iz Osječko-baranjske županije zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela „Prijevara“ i jednog kaznenog djela „Krađa“.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni 3. lipnja u Vinkovcima 90-godišnjakinji dovezao i isporučio drva za ogrjev i od nje to naplatio ali je iskoristio njenu nepažnju te joj iz njene kuće otuđio nekoliko stotina kuna.

Nadalje, 22. lipnja je prevario 64-godišnjaka iz Antina jer je tijekom kupnje priključnog vozilo iskoristio lakovjernost žrtve tako da je umjesto dao novac za kupovinu priključnog vozila, od oštećenika prijevarno uzeo nekoliko tisuća kuna.

Također, 5. kolovoza je prevario 62-godišnjakinju iz Marinaca koju je doveo u zabludu tako da joj je dovezao drva za ogrjev koja je naručila od njega, a nakon što je oštećena platila dogovoreni iznos nije isporučio drva nego se samo udaljio te ju oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Protiv 28-godišnjaka će Policijska uprava vukovarsko-srijemske dostaviti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Savjeti za samozaštitno ponašanje:

Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova i maštovito pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.
Obično mole za neku pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje za ući u vaš stan.
Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.   
Takve osobe se često predstavljaju kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe pri tome iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.
Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).
Treba biti oprezan s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak. Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. 
Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

     Savjetujemo vam da
  •  Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
  •  Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
  •  Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom,  ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
  •  Zatražite na uvid  dokument sa fotografijom ili  službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog  lanca.
  •  Ako unatoč Vašem odbijanju, nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za  pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Pri tome je jako važno da
  •  Zapamtite izgled osobe.
  •  Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
  •  Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
  •  Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
  •  S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.


Stranica