U Vukovaru održan preventivni program „Zajedno protiv govora mržnje“

  • Slika /PU_VS/ZAJEDNO PROTIV GOVORA MRŽNJE 2023 VUKOVAR/IMG_20230519_094656434_HDR.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program se održao u skladu sa Strategijom EU o pravima djeteta i Europskim jamstvom za djecu. Također, Program se održao kao popratni događaj/aktivnost u okviru hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust  - IHRA

Galerija: PU vukovarsko-srijemska 

Danas, 19. svibnja u Vukovaru u Tehničkoj školi Nikole Tesle, u zajedničkoj organizaciji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Policijskih uprava vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske, Tehničke škole Nikole Tesle, Vijeća za prevenciju Grada Vukovara, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka i uz inicijativu „Art Hill“, održan je sadržajan i učinkovit preventivni program „Zajedno protiv govora mržnje“.

Program se održao u skladu sa Strategijom EU o pravima djeteta i Europskim jamstvom za djecu. Također, Program se održao kao popratni događaj/aktivnost u okviru hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust  - IHRA.  

Sudjelovali su učenici Tehničke škole Nikole Tesle Vukovar, predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova, zdravstva i sustava socijalne skrbi, policijski službenici, predstavnici medija i organizacije civilnog društva.

Program je započeo zajedničkom sadnjom lukovica šafrana u sklopu provedbe Međunarodnog projekta „Šafran“ kojim se upoznaje učenike s temom Holokausta i podiže svijest o opasnosti svih oblika diskriminacije, predrasuda, nesnošljivosti i nasilja. 

Učenici su potom sudjelovali u nogometnoj utakmici pod nazivom „Ja sam za fair-play“, te pokazali da kulturu dijaloga, nenasilja i međusobnog uvažavanja mogu pokazati u sportskim aktivnostima, te istu prenijeti i primjenjivati u svakodnevnom životu.

S ciljem upućivanja jasnih poruka o važnosti sprječavanja govora mržnje i promicanja jasnog stava o neprihvatljivosti svih oblika nasilja, antisemitizma, diskriminacije i govora mržnje održana je interaktivna radionica „Ljudskost u akciji“ u sklopu koje je održan i Multimedijalni kutak „Progovorimo riječima čovječnosti“ u kojima su učenici aktivno sudjelovali i pokazali da ih takve teme itekako zanimaju.

Kako je Republika Hrvatska od ožujka ove godine preuzela jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust, odnosno IHRA-om, učenici su u sjećanje na Holokaust sudjelovali u likovnoj i literarnoj radionici u kojoj su svojim umjetničkim izričajem odali počast žrtvama Holokausta.

Također, održani su kviz i natjecanje pod nazivom „Zatrubi za toleranciju“, kroz koje su učenici imali priliku pokazati svoje znanje i vještine, i ono najvažnije, a to je da mora postojati nulta tolerancija na nasilje.

Policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u  sklopu kampanje "Postani policajac/policajka", dale učenicima sve potrebne informacije kako i oni mogu postati policajac/policajka, te postati dio „velike plave obitelji“.

Na kraju je održan okrugli stol naziva „Koraci u pravom smjeru za društvo nulte tolerancije na nasilje“ na kojem su sudjelovali stručni suradnici škole, ravnatelj škole, predstavnici sustava socijalne i zdravstvene skrbi, članovi Vijeća učenika, stručni tim savjetovališta Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, policijski službenici Ravnateljstva policije, Policijskih uprava vukovarsko-srijemske i osječko baranjske.

Na početku je voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije, gospođa Sandra Veber, podsjetila na važnost da svi zajednički doprinosimo organiziranju ovakvih projekata, čija učinkovitost i uspješnost se vidjela danas na osmjehu mladih koji su sudjelovali u raznim aktivnostima. Također, naglasila je važnost aktivne provedbe Sporazuma o međuresornoj suradnji i koordinaciji u području sprječavanja nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja na lokalnoj razini.

Cilj okruglog stola je iznalaženje adekvatnih i praktičnih rješenja u prevenciji svih oblika nasilja, s naglaskom na vršnjačko nasilje. Svi sudionici su svojim primjerima iz prakse nastojali  iznjedriti najbolje rješenje kojim bi se svi oblici nasilja prevenirali i spriječili.

Danas su djeca pokazala da možemo računati na njih u stvaranju budućnosti bez nasilja, zagovarati toleranciju i jamčiti sklad.

Svi su na školskoj ploči danas mogli pročitati riječi poznatog židovskog književnika, gospodina E. Wiesela, da se neutralnošću i šutnjom ohrabruje  mučitelj, nikada mučenik.  

 

Stranica