U osnovnoj školi u Gunji održana edukativna radionica „Petarde nisu igračke“ – „Oprez: petarde u virtualnom svijetu“

  • Slika /PU_VS/Akcije/Mir i dobro/20231213_095508.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije je kroz edukativno druženje učenike naučio sve o opasnostima uporabe pirotehničkih sredstava i sigurnom korištenju interneta 

Galerija: PU vukovarsko-srijemska

Danas, 13. prosinca, u organizaciji Ravnateljstva policije, Policijske uprave vukovarsko- srijemske i Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji, a uz potporu partnera iluzioniste Igora Krakića, održane su preventivne aktivnosti u sklopu operativne akcije „Mir i dobro“ te nove preventivne kampanje policije naziva „Web heroj“.

Kao i proteklih godina, uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, Ministarstvo unutarnjih poslova započinje s  provedbom operativne akcije "MIR I DOBRO" , kojoj je cilj senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.  U sklopu operativne akcije, provode se i preventivne aktivnosti pa je tako danas u osnovnoj školi u Gunji, policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije za učenike nižih razreda i stručne suradnike u školi proveo edukativnu radionicu „PETARDE NISU IGRAČKE“ - „Oprez:  petarde u virtualnom svijetu“ .    

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života.  Upotreba Interneta proširila se na škole i kućanstva, tako da je među korisnicima sve više djece i mladih, koje slobodno možemo nazvati „internetskim generacijama“. Omiljene aktivnosti učenika na internetu su traženje zabavnih sadržaja (glazba, filmovi, igre), dopisivanje s prijateljima te razmjenjivanje fotografija. Moramo biti svjesni i da je sve većem broju naših građana, ovo blagdansko vrijeme na kraju godine uzbudljivo za kupovanje putem interneta, ali i za online prevarante koji žele iskoristiti priliku. Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanemo žrtva, najučinkovitiji način je ponašanje koje se temelji na samozaštiti, istaknuo je policijski službenik Službe prevencije, te učenike upoznao s provedbom nove preventivne kampanje Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Web heroj“, čiji je cilj osvijestiti i educirati građane, a posebice djecu, kao najranjiviju skupinu, o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu.

Tri su ciljane skupine kampanje: poslovni subjekti (trgovačka društva) koji najčešće budu žrtve tzv. CEO prijevara, BEC prijevare, građani (posebice starije osobe) koji najčešće postaju žrtve tzv. romantičnih prijevara, investicijskih prijevara, prijevara u online kupovini  i sl. te djeca.

Nakon što su djeca kroz edukativni dio radionice od policijskog službenika naučila sve o opasnostima uporabe pirotehničkih sredstava i sigurnom korištenju interneta,  u učionici im se pridružio jedan neobičan policijski suradnik, kojem su se djeca posebno obradovala, a to je bio  Djed Božićnjak. Naime, naučeno kroz igru lakše i duže se pamti, a to dobro zna iluzionist Igor Krakić, koji je djecu kroz predstavu „Magični osmijeh“ pozvao još jednom da budu oprezni kako u stvarnom tako i u virtualnom svijetu.

Pozivamo i sve odrasle, a posebno apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improvizirajućih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.

Budimo oprezni i kada je riječ o opasnostima internetskih prijevara, ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom. 

Stranica