Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 10 prometnih nesreća

Slika /PU_VS/Prometne/zimski uvjeti1.jpg

Podsjećamo vozače na obvezu korištenja propisane zimske opreme i prilagodbu vožnje zimskim uvjetima na cestama

Foto: Ilustracija

Jučer, 27. prosinca 2021. godine zabilježeno je 10 prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća u kojima su četiri osobe teže i dvije osobe lakše ozlijeđene te četiri prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta.

U Iloku, 24-godišnji vozač osobnog automobila nije se približavao obilježenom pješačkom prijelazu sigurnosnom brzinom da ne ugrožava pješaka uslijed čega je na obilježenom pješačkom prijelazu došlo do udara u 15-godišnju pješakinju koja je zadobila teške tjelesne ozljede.
U Vukovaru, nakon oduzimanja prednosti prolaska došlo je do bočnog sudara, pri čemu je vozač osobnog automobila zadobio lake tjelesne ozljede.
Na cesti Ostrovo-Nuštar, 60-godišnji vozač osobnog automobila tijekom pretjecanja osobnog automobila, lijevim bočnim ogledalom udara u desnu ruku 68-godišnjeg pješaka koji se kretao uz lijevi rub kolnika pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede.
U Vrbanji, 56-godišnji vozač bicikla skretanjem u lijevo na kolniku oduzeo je prednost prolaska osobnom automobilu iz suprotnog smjera pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede.
U Trpinji, 41-godišnji vozač osobnog automobila s prisutnošću alkohola u organizmu (2,44 g/kg) izgubio je nadzor nad osobnim automobilom i pri slijetanju s ceste zadobio teške tjelesne ozljede.
U Županji, 51-godišnji vozač osobnog automobila s prisutnošću alkohola u organizmu (1,24 g/kg) izgubio je nadzor nad osobnim automobilom i pri slijetanju s ceste zadobio teške tjelesne ozljede.
Prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se u Vinkovcima (2) i Vukovaru (2).
 
Napominjemo

Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 15. studenog tekuće do 15. travnja iduće godine, propisana je obavezna uporaba zimske opreme za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.
Predmetnom Odlukom određene su zimske dionice javnih cesta na području Vukovarsko-srijemske županije:
  • autocesta A-3 (B.Greda – Lipovac)
  • državna cesta D-2 (Trpinja – Ilok)
  • državna cesta D-46 (Vinkovci – GP Tovarnik)
  • državna cesta D-55 (GP Županja – Vukovar)
  • državna cesta D-214 (Županja – GP Gunja).
 
Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.
 
Savjetujemo

Upravljanje vozilima za vrijeme zimskih uvjeta na cestama je otežano pa se vozačima preporuča dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.
  • prije uključivanja u promet obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju „mrtve kutove“),
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • izbjegavajte nagla kočenja i nagla okretanja kotača upravljača
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila.
 
Upozoravamo

Za vozača koji u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, kao i za vozača koji na zimskim dionicama javnih cesta u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja na vozilu nema propisanu zimsku opremu, propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna.
Ista novčana kazna propisana je i za vozača koji prije uključivanja u promet, ne očisti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.
 

Stranica