Suradnja policije i zajednice u edukativno-preventivnim aktivnostima

  • Slika /PU_VS/policija i zajednica - preventivno - edukativno - vrbanja/Screenshot_20230710-103759-019~2.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sva tri dana, u dvorištu OŠ Mare Švel-Gamiršek policijski službenici Postaje granične policije Vrbanja su okupljenoj djeci prezentirali rad policije, uređaje i opremu, koju koriste u svom radu, a u subotu, po završetku edukativne radionice, za sve sudionike prezentirana je i pokazna vježba policijskog psa napadača, koja se djeci, posebno svidjela

Fotografija: PU vukovarsko-srijemska


Policijski službenici Postaje granične policije Vrbanja i policijska službenica za prevenciju iz Ureda načelnika PU vukovarsko-srijemske i ove godine uključili su se u projekt Župe Preslavnog Imena Marijina, pod nazivom  Dječji oratorij.

Župa Preslavnog Imena Marijina u suradnji s Općinom Vrbanja i PGP Vrbanja, organizirala je sad već drugu godinu za redom Dječji oratorij za djecu od 1. do 8. razreda u dvorištu OŠ Mare Švel-Gamiršek u Vrbanji u trajanju od 7. do 9. srpnja 2023. godine.

Oratorij je projekt koji na razini župne zajednice okuplja djecu osnovnoškolskog uzrasta, a osnovni motiv je ponuditi djeci edukativne i rekreativne sadržaje, kroz koje će se družiti i kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme, koje im je na raspolaganju sad kad je školska godina završila.

U sklopu edukativnog djela programa, u poslijepodnevnim satima u subotu, 8. srpnja, organizirana je radionica za osnovnoškolsku djecu uzrasta od 6. do 7. razreda, na temu Prevencija ovisnosti, koju radionicu je vodila  policijska službenica za prevenciju, a koja je tom prilikom s djecom razgovarala na temu koliko je važno ne započeti eksperimentirati s alkoholom, cigaretama, drogama, kockanjem, klađenjem ili drugim sredstvima ovisnosti.

Tom prilikom policijska službenica istaknula je kako je alkohol prvo sredstvo ovisnosti, uz ponekad cigarete  s kojim se mlada osoba susretne u svom životu. Alkohol je u suvremenom društvu postao oblik socijalnog ljepila; pije se u skoro svim društvenim situacijama. Ranije započimanje s pijenjem povezano je s većim rizikom od razvoja ovisnosti. Ovisnost o drogama je korak koji obično slijedi takvo rizično ponašanje. Patološko kockanje (nekontrolirano igranje igara na sreću) možemo nazvati i suvremenim problemom u našoj zemlji. Kockanje dakle nije u pravom smislu riječi ovisnost (jer se u organizam ne unose nikakve tvari, kao što je slučaj kod zlouporabe droge), ali ono svakako uključuje pojedine elemente ovisničkog ponašanja, kao što je gubitak kontrole ponašanja, razvoj tolerancije, pojava apstinencijskih simptoma i devastirajući utjecaj na ostala životna područja (brak, obitelj, posao).

Kroz svoje izlaganje policijska službenica istaknula je kako je svijet u kojem današnji mladi žive, svijet prepun mogućnosti, ali i opasnosti. Često iskoristiti mogućnost i izbjeći opasnost znači donijeti ispravnu i pravodobnu odluku, za koju nam je vrlo važno da imamo što više informacija i upravo zbog toga se policijski službenici aktivno uključuju u sve preventivne aktivnosti koje za cilj imaju podići razinu informiranosti mladih a samim time i njihovu zaštitu.

U sva tri dana, u dvorištu OŠ Mare Švel-Gamiršek policijski službenici Postaje granične policije Vrbanja su okupljenoj djeci prezentirali rad policije, uređaje i opremu, koju koriste u svom radu, a u subotu, po završetku edukativne radionice, za sve sudionike prezentirana je i pokazna vježba policijskog psa napadača, koja se djeci, posebno svidjela.
 

Stranica