Siguran početak školske godine 2021./2022. - pojačane aktivnosti policije

  • Slika /PU_VS/Akcije/Prevencija/Sokak 2019.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijske službenice za prevenciju će 15. i 24. rujna u gradu Vinkovcima (ulaz u parkiralište hotela „Slavonija“), od 12 do 14 sati, sa suradnicima provesti dva preventivno-edukativna info pulta na temu "Prevencija sredstava ovisnosti s kojima se suočavaju mladi u njihovoj svakodnevnici"

Foto: Ilustracija

Povodom početka nove školske godine, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske u suradnji s lokalnim partnerima i suradnicima provodit će u narednom razdoblju pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika, a koji kao takvi generiraju delinkventna ponašanja s višestruko štetnim posljedicama.

Cilj poduzimanja ove akcije nije samo sankcionirati sve one koje čine protupravne radnje, nego i podignuti razinu svijesti svih dionika društva, koji su od važnosti za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba. U prvom redu mislimo na roditelje koji imaju pravo, ali i obvezu, nadziranja druženja svoje djece van obiteljskog doma, osobito onih mlađih od 16 godina, u noćnim satima od 23 do 5 sati, kao i na roditelje i na njihovu djecu da budu svjesniji opasnosti koju sa sobom nosi konzumacija alkoholnih pića i sredstava ovisnosti. Želja je da se usmjere pozitivnim i društveno prihvatljivim ponašanjima, odnosno vrijednostima.

Tijekom ciljanih aktivnosti policijski službenici obilazit će poznata okupljališta mladih (ugostiteljski objekti, zone odgojno-obrazovnih ustanova, parkovi, igrališta i dr.) i pritom poduzimati aktivnosti usmjerene na poštivanje sljedećih zakonskih odredbi:

– zabrane noćnih izlazaka osobama mlađim od 16 godina – članak 93. Obiteljskog zakona;
– zabrane usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina – članak 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti;
– zabrane davanje alkoholnih pića pijanoj osobi i maloljetniku ispod 16 godina – članak 19. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira;
– zabrane prodaje duhanskih i srodnih proizvoda osobama mlađim od 18 godina – članak 23. Zakona o ograničenju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda;
– zabrane prodaje alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol, duhana i duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina – članak 11. Zakona o trgovini;
– zabrane primanja uplata za klađenje od osoba mlađih od 18 godina – članak 49. Zakona o igrama na sreću;
– zabrane upravljanja vozilom mladog vozača ako u organizmu ima alkohola i/ili droga – članak 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama;
– zabrane uzgoja, prometa, izrade i posjedovanja droga – članak 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga te
– nepoštivanje odredbi gradova i općina o zabrani konzumiranja alkohola na javnim površinama.

Policijske službenice za prevenciju će 15. i 24. rujna u gradu Vinkovcima (ulaz u parkiralište hotela „Slavonija“), od 12 do 14 sati, u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Vukovarsko-srijemske županije te Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci, provesti dva preventivno-edukativna info pulta na temu „Prevencija sredstava ovisnosti s kojima se suočavaju mladi u njihovoj svakodnevnici“.

Apeliramo na zaposlenike ugostiteljskih objekata, kioska, trgovina i kladionica da se pridržavaju propisa kojima je regulirana njihova djelatnost, odnosno zabranjeno pružanje usluga mlađim osobama kao što je prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda, omogućavanje klađenja i slično. Osim što je to zakonska obveza, ujedno je i Vaša građanska dužnost da time neposredno štitite život, zdravlje i opću sigurnost maloljetnih osoba, te posredno i svih građana.

Na mlade apeliramo da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe, druge osobe ili imovinu te da poštuju zakonske propise.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska kao nositelj aktivnosti te HAK i RODE kao partneri, provest će i preventivnu aktivnost „Sigurno u prometu“, 16. rujna 2021. godine, od 9 do 13 sati na raskrižju Ulice H.D. Genschera i Duge ulice u Vinkovcima.
 
Edukacija i podsjećanje na osnovna pravila sigurnog kretanja u prometu, odgovornu uporabu sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje te pravilnog prevoženja djece u auto-sjedalicama sastavni su dio korisnih savjeta koje policija, institucije i udruge posvećene radu na zaštiti djece u prometu uobičajeno nastoje intenzivirati početkom svake školske godine.
 
Na preventivnoj aktivnosti „Sigurno u prometu“, namijenjenoj školskoj djeci, policija i suradnici će kroz zabavnu interakciju, educirati i ohrabriti djecu da na postavljenom poligonu pojedinih situacija u prometu pokažu poznavanje prometnih pravila, uočene nepravilne radnje odmah isprave te usvoje najvažnija pravila sigurnog kretanja kroz promet, na putu od kuće do škole.
           
Uz poseban simulator za rotaciju vozila koji će biti na raspolaganju svim građanima, djeca i odrasli će na zoran način naučiti o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, kao i o pravilnom postavljanju auto-sjedalica u vozila.
 
Pozivamo građane i posjetitelje Vinkovačkih jeseni da se pridruže ovoj preventivnoj aktivnosti policije i partnera kako bismo zajedno upozorili sve sudionike u prometu kako su školarci ponovno na prometnicama.

 

Stranica